Venezuela’da siyasi diyalog için ortak çağrı

Venezuela’da siyasi diyalog için ortak çağrı

Arjantin, Şili ve Uruguay, Venezuela’da siyasi diyalog için ortak çağrı yaptı

BUENOS AİRES (AA) – Latin Amerika ülkelerinden Arjantin, Şili ve Uruguay, Venezuela’da derinleşen siyasi krizin çözülmesi için bir an önce taraflar arasında etkin siyasi diyalog kurulmasını istedi.

Üç ülkenin dışişleri bakanlarının imzasıyla yayınlanan ortak bildiride, “Kardeş ülkede tüm siyasi ve sosyal aktörler üzerinde hakiki ve medeni bir anlayış geliştirecek etkin siyasi diyalogun kurulması için acil çağrı yapılmaktadır.” ifadesi kullanıldı.

Ülkedeki kutuplaşmaya işaret edilen bildiride, Venezuela’nın yaşadığı problemlerin çözümünün yine Venezuela halkı tarafından ortaya konulması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca bildiride siyasi çözüme, uluslararası taahhütlerin gözetilmesi yanında insan hakları ve bireysel özgürlüklerin korunmasıyla kurumsal olarak ulaşılması gerektiği belirtildi.

Venezuela’daki siyasi krizin çözümü için İspanya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti’nden de eski siyasi liderlerin başkent Caracas’ta arabuluculuk faaliyetleri yürütmeye çalıştığı ifade ediliyor.

- Muhalifler sokaklara dökülmüştü

Geçtiğimiz günlerde ilan ettiği 60 günlük olağanüstü hal boyunca kendisine özel yetkiler tanıyan Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı binlerce protestocu, dün, Caracas şehir merkezinden Ulusal Seçim Konseyi (CNE) binasına yürümek istemiş ancak polis barikatı ile karşılaşmıştı.

Polis, barikatı aşmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmişti.

Muhalefet lideri Henrique Capriles de olağanüstü hal kararı hakkında, "Eğer Maduro bu kararı uygulamak istiyorsa, tankları ve savaş uçaklarını hazırlaması gerekiyor. Bu kararı güç kullanmadan uygulayamaz." ifadesini kullanmıştı.

- Muhalefetten referandum tehdidi

Ülkedeki ekonomik krizden devlet başkanını sorumlu tutan muhalefet, Maduro’nun görevden alınması için referandum yolunu açan imzaları geçtiğimiz günlerde CNE’ye sunmuştu.

Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonundan yapılan açıklamada, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşamasında gerekli olan 200 bin imzanın 9 katı kadar imzalı dilekçenin toplanarak CNE'ye sunulduğu bildirildi.

CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıya ulaşılırsa Venezuelalılar referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :