Venezuela'da muhaliflerin referandum talebi

Venezuela'da muhaliflerin referandum talebi

Hükümet, referandum için gereken dilekçeyi imzalayan üst düzey bürokratların istifasını istedi

CARACAS (AA) - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisinin görevden alınması için referandum yolunu açacak dilekçeyi imzalayan üst düzey bürokratların istifasını talep etti.

Sosyalist Parti lideri Jorge Rodriguez, Maduro'nun, bakanlara, yeni bir devlet başkanlığı seçimi yapılması yönünde hazırlanan dilekçeye adını yazdıran üst düzey bürokratları kovmaları için 48 saat mühlet verdiğini belirtti.

Maduro'nun talebinin, devlet başkanlığı ofisinin yanı sıra gıda, ekonomi ve çalışma bakanlığını etkileyeceği kaydedildi.

Yüzlerce kamu çalışanı bu yaz, dilekçeyi imzaladıkları için kovulduklarını dile getirmişti.

Venezuela'da Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Tibisay Lucena, Maduro'nun görevden alınması için referandum yolunun açılmasında bir sonraki aşama olan ikinci bir dilekçe için imzaların muhtemelen ekim sonuna doğru toplanacağını açıklamıştı. Lucena, CNE heyetinin gelecek ay imzaların toplanması konusunu görüşeceğini, imzaların geçerli olması durumunda referandumun 90 gün içinde yapılması gerektiğini belirtmişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. Referandumdan, Maduro'nun görevden alınması yönünde karar çıkması durumunda Venezuelalılar yeni devlet başkanını belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Anayasaya göre, referandumun 10 Ocak sonrasına kalması, Maduro'nun ülke yönetimine devlet başkanı yardımcısı getirmesine olanak sağlıyor.

Bir sonraki aşamada ikinci bir dilekçeyle Venezuela seçmeninin yüzde 20'sine denk düşen yaklaşık 3,9 milyon imzanın 3 günde toplanması gerekiyor. Muhalefetin imzaları toplaması durumunda da CNE'nin isimleri gözden geçirmek için bir ay süresi olacak.

Bu durumda Maduro'nun bu yıl görevde kalacağı öngörülüyor.

Venezuela'da muhalefet partileri ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılmasını ve erken seçime gidilmesini istiyor. Görev süresi 2017'de bitecek Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.

Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :