Venedik Komisyonu Raporu

Venedik Komisyonu Raporu

Adalet Bakanlığı: - "Venedik Komisyonu gibi saygın bir kurumun, bilimsellikten uzak, subjektif, hukuki saikler yerine siyasi amaçlarla hazırlanan raporları kabul etmesi, komisyona olan güvenin sarsılmasına ve saygınlığının azalmasına neden olmaktadır"- "A

ANKARA (AA) - Adalet Bakanlığı, Venedik Komisyonu'nun kabul ettiği anayasa değişikliğine ilişkin raporun, komisyonunun misyonuna, görev tanımına ve amacına aykırı olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Venedik Komisyonu'nun raporunun halk oylaması sonucunu etkilemeye yönelik olduğu ifade edildi.

Açıklamada, komisyonun görevinin, üye ülkelerde demokratik kurumların işleyişini geliştirmek ve insan haklarının korunmasını sağlamak amacıyla bu konulara ilişkin yardımda ve tavsiyelerde bulunmakla sınırlı olduğu vurgulandı.

Üye ülkelerin iç siyasetini ilgilendiren konularla ilgili değerlendirmelerde bulunulmasının, teknik bir dil yerine siyasi içerikli dil kullanılmasının komisyonun görevini tanımlayan çalışma kurallarına aykırı olduğu aktarıldı.

Venedik Komisyonu'nun bugüne kadar hiç görülmemiş bir yetki aşımında bulunduğuna işaret edilen açıklamada, raporun Türk milletinin iradesini etkilemeye yönelik hazırlandığı bildirildi.

Raporun, "Hayır" kampanyası yürütenlere destek veren, taraflı ve subjektif değerlendirmeler içerdiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Anayasa yapım sürecinde danışmanlık yapma görevi bulunan komisyonun, anayasa değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildikten ve halk oylaması süreci başladıktan sonra hazırladığı raporun yapılan düzenlemeye hukuki bir katkı sağlamayacağı açıktır. Raporun hazırlanma süreci de hukuki ve teknik yönden son derece problemlidir. Zira raportörler, 20-21 Şubat 2017 tarihlerinde ülkemize yaptıkları ziyaretin üzerinden bir hafta bile geçmeden, sadece beş gün sonra taslak görüşü tarafımıza iletmişlerdir. Hükümet sistemi değişikliği gibi temel unsurlar içeren anayasa değişiklikleri konusunda, raportörlerin bu kadar kısa süre içerisinde görüş hazırlamış olmaları, raporun Anayasa değişikliğine ilişkin objektif, hukuki ve tarafsız değerlendirmeler içermek yerine cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değişikliğe engel olmaya çalışan Türkiye karşıtlarının yanıltıcı ve abartılı görüşlerine dayandığının en bariz göstergesidir."

Taslak raporun Bakanlığa ve komisyon üyelerine, genel kurul toplantısına kısa bir süre kala teslim edildiğine dikkat çekilen açıklamada, komisyon üyelerinin, aceleci, eksik incelemeye dayalı, CHP ve HDP'nin iddiaları ile çarpıtmalarını yansıtan, taraflı, maksatlı taslak raporla yanlış yönlendirildiği ve yanıltıldığını ifade edildi.

- "Türkiye açısından saygınlığı ve itibarı yoktur"

Açıklamada, istişari bir organ olan Venedik Komisyonu'nun sadece Avrupa Konseyi coğrafyasında değil, dünya genelinde saygı duyulan, itibar edilen bir kurum olduğu vurgunladı.

Adalet Bakanlığının açıklamasında şu tespitlere yer verildi:

"Venedik Komisyonu gibi saygın bir kurumun, bilimsellikten uzak, subjektif, hukuki saikler yerine siyasi amaçlarla hazırlanan raporları kabul etmesi, komisyona olan güvenin sarsılmasına ve saygınlığının azalmasına neden olmaktadır. Anayasa çalışmaları bağlamında teknik ve hukuki görüş vermekle görevlendirilmiş olan komisyonun, üye ülkelerin siyasi ve demokratik tercihleri konusunda nötr kalması ve her türlü siyasi yönlendirme ve değerlendirmeden uzak durması bir zorunluluktur. Avrupa Konseyi'nin, Venedik Komisyonu'nun saygınlığının korunması için siyasi saikli ve manipülatif çabalara geçit vermemesi gerekmektedir. Adil, objektif ve tarafsız olmayan, teknik değil tamamen siyasi ve subjektif bu raporun,Türkiye açısından saygınlığı ve itibarı yoktur."

Anayasa değişikliğinin TBMM'de kabul edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, kararın Türk milletinde olduğu belirtildi.

Türk milletinin halk oylamasında tecelli edecek hür iradesine Venedik Komisyonu'nun ve başka bir güç odağının müdahale etme hakkının bulunmadığı bildirilen açıklamada, herkesin sandıkta ortaya çıkacak Türk milletinin iradesine saygı duyması gerektiği kaydedildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :