Vatikan'da Paskalya Bayramı

Vatikan'da Paskalya Bayramı

Papa Franciscus, Paskalya Ayini'ni yönetti

VATİKAN (AA) - Hristiyanlıkta Hazreti İsa'nın ölümünün ardından dirildiğine inanılan Paskalya Yortusu, Vatikan'da Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un yönettiği ayinle kutlandı.

Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Meydanı'nda yoğun sağanak altında düzenlenen Papa’nın Paskalya Ayini'ne farklı milletlerden binlerce inanan katıldı.

Dua ve ilahilerle Hazreti İsa’nın anıldığı yaklaşık iki saat süren ayinin ardından meydanda toplanan inananları "Papamobile" aracından selamlayan Papa Franciscus, daha sonra meydana adını veren Aziz Petrus Bazilikası'nın locasından dünya meselelerine değindiği geleneksel ''Urbi et Orbi'' (şehir ve dünya için) konuşmasını yaptı.

Papa, konuşmasının başında bugün Hazreti İsa’nın yeniden dirildiğini belirterek inananların bayramını kutladı.

Ruhani lider, geleneksel konuşmasında Kenya’da Garissa Üniversitesi'ne önceki gün düzenlenen saldırıdan kutsal topraklara, İran, Irak, Suriye, Libya ve diğer Afrika ülkelerine değinirken, silah tüccarlarına yüklendi.

Kenya’daki saldırıda hayatını kaybeden gençleri düşündüğünü ve onlar için dua ettiğini ifade eden Papa Franciscus, Nijerya, Güney Sudan, Sudan’ın bazı bölgeleri ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti için barış diledi.

“Sevgili Suriye ve Irak için de barış diliyorum. Bir an önce bu ülkelerde silah ve çatışma sesleri son bulsun ve farklı grupların birlikte uyum içinde yaşaması sağlansın” diyen Papa, uluslararası toplumun bu konuda atıl kalmaması uyarısı yaptı.

Katoliklerin ruhani lideri, konuşmasında, kutsal topraklarda İsrail ile Filistinliler arasında barış diledi.

Libya’ya da değinen Papa, “Libya için de barış diliyoruz. Ülkedeki bu barbarca şiddet durmalı, uzlaşma için teşvik ve gayret gösterilmeli” diye konuştu.

Papa, barışın hakim olmasını istediği ülkeler arasında Yemen'i de saydı.

- İran ile nükleer uzlaşma

İran ile Batı ülkeleri arasında hafta içinde İsviçre’nin Lozan kentinde varılan nükleer uzlaşmaya da konuşmasında yer ayıran Papa Franciscus, “Merhametli Tanrı’ya umutla güveniyoruz. Lozan’da hafta içinde ulaşılan bu anlaşma, daha güvenli ve kardeşçe bir dünyaya yönelik kesin bir adım” ifadesini kullandı.

Papa, son aylarda şiddetten dolayı çok acı çektiğini belirttiği Ukrayna’nın da tüm tarafların taahhütleriyle barış ve umuda ulaşacağını kaydetti.

Ruhani lider, silah tüccarlarına da yüklenerek “Bu dünyada kadın ve erkeklerin kanıyla kazanan silah tüccarları için de barış diliyoruz” dedi. Papa, suç organizasyonlarının kölesi olanlara, uyuşturucu tüccarlarına da barış ve özgürlük diledi.

Papa Franciscus, sağanağa rağmen inananlara gösterdikleri katılımdan ötürü ve ayine gönderdiği güzel çiçekler için Hollanda'ya teşekkür etti.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :