"Varşova Zirvesi İsrail'in ihlallerini meşrulaştırma girişimidir"

"Varşova Zirvesi İsrail'in ihlallerini meşrulaştırma girişimidir"

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Ureykat:"Biz bu zirveyi asla meşru görmüyoruz. Bu zirve İsrail'in ihlallerini meşrulaştırma girişimidir. İsrail'in Filistin halkının haklarına karşı işlediği suçları doğal bir vakıaya dönüştürme çabasıdır"

RAMALLAH (AA) – Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD öncülüğünde Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen Orta Doğu konulu zirveyi, "İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçları doğal bir vakıaya dönüştürme çabası" olarak değerlendirdi.

Ureykat Filistin'deki yabancı temsilcilikler ve büyükelçiliklere gönderdiği mektupta "Filistin, İsrail ve tüm bölge için adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasının tek yolu olarak herkese uluslararası hukuk kurallarına ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uyma" çağrısında bulundu.

Filistin yönetiminin Varşova Zirvesi'ne katılmayı reddettiğine dikkati çeken Ureykat, "Biz bu zirveyi asla meşru görmüyoruz. Bu zirve İsrail'in ihlallerini meşrulaştırma girişimidir. İsrail'in Filistin halkının haklarına karşı işlediği suçları doğal bir vakıaya dönüştürme çabasıdır." ifadelerini kullandı.

"ABD ve Polonya, Filistin davasını tasfiye etme çabalarına hizmet ediyor." diyen Ureykat, "Bu zirve, Arap Barış Girişimini aşarak İsrail'e Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirme fırsatı veriyor." değerlendirmesine bulundu.

Ureykat ayrıca ABD'nin Filistin davasına ilişkin izlediği politikanın Arap ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada güven ve istikrar sorununu daha da arttıracağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Filistin meselesi, uluslararası toplumun uluslararası hukuka göre yükümlülüklerini yerine getirme kudretini test etmeye devam ediyor. Eğer uluslararası toplum ABD'nin İsrail tarafından işlenen suçları ve ihlalleri meşrulaştırmasına izin veriyorsa bu durum gelecekteki barış çabaları için tehlikeli bir emsal teşkil edecektir."

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Ureykat daha önce yaptığı açıklamada ABD'nin Polonya'da düzenlemeyi planladığı Orta Doğu zirvesine katılmayacaklarını duyurmuştu.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD'li yetkili ise daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinli yetkililerin konferansa katılmak için davet aldıklarını belirterek, Filistin yönetiminden temsilciler göndermelerini istediklerini kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Orta Doğu turu kapsamında gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, ABD'nin Fox News televizyonuna verdiği röportajda, Polonya'da 13-14 Şubat'ta İran'ın bölgedeki "istikrarsızlaştırıcı" faaliyetlerinin ele alınacağı dünyanın dört bir yanından ülkelerin katılacağı bir zirve gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahatpişe, Polonya'da düzenlenecek İran karşıtı zirveyi yeni bir "fitnenin" başlangıcı olarak değerlendirmişti.

Polonya'nın Tahran Maslahatgüzarı Wojciech Unolt da İran Dışişleri Bakanlığına çağrılmış, Varşova'da düzenlenecek İran karşıtı zirve nedeniyle duyulan rahatsızlık kendisine iletilmişti.

- "Varşova toplantısı tüm Orta Doğu'yu ele alacak"

Polonya Dışişleri Bakanı Czaputowicz ise ABD'nin de katılımıyla 13-14 Şubat'ta bakanlar düzeyinde Varşova'da düzenlenecek toplantının sadece İran'a odaklanmayacağını belirterek, "Bölgeden ülkelerin de katılımıyla toplantıda tüm Orta Doğu ele alınacak." ifadesini kullanmıştı.

Orta Doğu barış sürecinin görüşülmesi için Filistin'in de toplantıya davet edildiğini belirten Czaputowicz, Avrupa ve ABD'nin bölgeye yönelik ortak tutum belirlemesi için bir araya gelmesinin önemli olduğuna işaret etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :