Van'da ABD ve Almanya'ya mermer ihracatı

Van'da ABD ve Almanya'ya mermer ihracatı

Van'daki ocaklardan çıkarılıp, son teknolojiyle donatılan fabrikada çeşitli işlemlerden geçtikten sonra kullanıma hazır hale getirilen mermer, ABD ve Almanya'ya gönderiliyor- Fabrikanın ortağı İranlı iş adamı Javadı:- "Fabrikada makinelerin tamamını İtaly

VAN (AA) - MESUT VAROL /ÖNDER ALTINAL - Van'daki ocaklardan çıkarılan ve son teknolojiyle donatılan fabrikada işlenen mermer, ABD ve Almanya'ya ihraç ediliyor.

Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2012 yılında 18 bini kapalı, 65 bin metrekare alan üzerinde kurulu mermer fabrikasında üretilen 13 çeşit mermer, ülkedeki birçok büyük projede kullanıldığı gibi yurt dışında da tercih edilen ürün haline geldi.

Kentteki dört ayrı ocaktan çıkarılan ve fabrikada çeşitli işlemlerden geçirilen mermer, ABD ve Almanya'daki iki şirket tarafından sipariş edildi. 130 kişinin istihdam edildiği fabrikada hazırlanan mermerin bir kısmı siparişi alınan şirketlere gönderildi.

Fabrikanın ortağı İranlı iş adamı Mousa Javadı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın kurulduğu günden bu yana ihracat anlamında önemli başarılara imza attıklarını söyledi.

Fabrikanın kurulması için iki yıl saha araştırması yaptıklarını anlatan Javadı, büyük emek verilen ve 120 milyon lira harcanarak yapılan fabrikanın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığını hatırlattı.

- "Son teknolojiyi kullanıyoruz"

Javadı, ham madde kaynağının bölgede fazla olması nedeniyle ülkenin en büyük mermer fabrikasından birini Van'da kurduklarını belirterek, "Fabrikada makinelerin tamamını İtalya'dan getirdik. Üç farklı alanda üretim yapıyoruz. Sadece mermer bölümünde yıllık 400 bin metrekare mermer üretiyoruz. Fabrikamızdaki granit bölümünde de yıllık 100 bin metrekare üretim yapıyoruz. Yeni teknoloji bölümünde de yıllık 50 bin metrekare özel işlenilen mermer çıkarıyoruz." dedi.

- "Yüzde 70 ihracat hedefiyle yola çıktık"

Van'ın ticaret konusunda stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Javadı, "Jeoloji mühendislerimizle bölgede sürekli ham madde arayışı yapıyoruz. Bölge ham madde kaynağı konusunda son derece zengin. Buralardan çıkardığımız taşı fabrikamızda işletiyoruz. Bunun için de dünya standartlarına uygun donanımlı makineler getirdik. Bunlardan geçirerek elde ettiğimiz ürünleri dış ülkelere ihraç ediyoruz. Projeyi hayata geçirirken de en az yüzde 70 ihracat hedefiyle yola çıktık. Gayemiz buradan tamamen Avrupa, Amerika ve Arap ülkelerine mermer ihraç etmekti. Kalan yüzde 30'luk kısmını da Van ve civar illere satmayı planladık." diye konuştu.

- "Amerika'ya ve Almanya'ya gönderiyoruz"

Javadı, ihracatta hedefledikleri rakama yaklaştıklarını ve taşın kaliteli olması dolayısıyla yoğun talep aldıklarını dile getirdi.

Üretilen mermerin çok beğenildiğini aktaran Javadı, şunları kaydetti:

"Yeni teknoloji bölümünde taşı iki santimetreye kadar incelttik. Bir metrekarelik taşın ağırlığı 50 kilogram iken yeni teknolojiden işlettiğimiz mermeri yaklaşık 6 kiloya kadar indirdik. Bunu ilk defa Van'da başardık ve patenti de bizdedir. Buradan elde ettiğimiz mermerin bir kısmını Amerika'ya ve Almanya'ya gönderiyoruz. İnşallah bu konuda pazar alanımızı daha çok genişleteceğiz. Şimdiki hedeflerimizde buradan Rusya ve Gürcistan'a mermer göndermek var. Birkaç Arap ülkesine de mermer göndermeye başladık. Buradan son derece kaliteli mermeri dünya ülkelerine satmak önemlidir. Vanlı gençlere burada eğitim verdik ve şimdi çok güzel üretim yapıyorlar. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde burası çok öne çıkacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :