Vakit Aydın Doğan'ın ensesinde
Vakit gazetesi bu kez MASAK raporunda yeralan dev vurgunu ifşa etti..
Irak'taki Vurgunun boyutu 7.9 katrilyon
Vakit'in ulaştığı MASAK raporunda, “Türkiye'den Irak'a yapılan transit akaryakıt sevkıyatlarının araştırılması” sonucunda, aralarında Aydın Doğan'ın POAŞ'ı ile Koç'un Opet ve Aygaz'ının da bulunduğu 29 gönderici firmanın devleti tam 7.9 katrilyon vergi kaybına uğrattığı belirtilerek, sorumlular hakkında işlem yapılması isteniyor.
Mayıs 2003-Nisan 2005 döneminde Irak'a yapılan transit akaryakıt sevkıyatını Türkiye'deki Dışişleri Bakanlığı ile Irak Ulusal Petrol Şirketi nezdinde araştıran MASAK'ın raporunda, şu tespitler yer alıyor:
“Irak'tan temin edilen bilgiler ile Türkiye gümrüklerinde işlem gören akaryakıt sevkıyatının miktarları arasında çok büyük fark miktarları olduğu, buna göre, Türkiye'den yapılan 4 kalem akaryakıt sevkıyat miktarı toplamı 5.856.552 ton iken, Irak'ın bu 4 eşya için teslim aldığını beyan ettiği toplam miktarın 3.261.382 ton olduğunun anlaşıldığı.. Aradaki farkın 2.595.160 ton olduğu, Irak'ın bu 4 kalem eşya karşılığında 1.633.660.940 USD bedel ödediği…”
“Devletin resmi böyle bir ithalatı olmamasına karşın, Irak'ın ihracatı olarak görünen bu rakamın ve tekabül ettiği akaryakıt miktarının da yurda yasadışı bir biçimde girdiği anlaşılmıştır.”
DEVLETİN KORKUNÇ KAYBI: 7.9 KATRİLYON TL
Sorumlular hakkında işlem başlatılması istenilen MASAK Raporu'nda devletin vergi kaybının boyutu şöyle ortaya konuluyor: “Mayıs 2003-Nisan 2005 döneminde Irak'tan Türkiye'ye giren veya Irak'a gitmesi gerekirken yurtiçinde bırakılan akaryakıt miktarının 5.752.347 ton olduğu ve bu rakamın Türkiye'nin yıllık petrol tüketiminin %15'ine tekabül ettiği, devletin alacağı ortalama vergi kaybı toplamının ise 7.910.000.000.-YTL olduğu tespit edilmiştir.”