Vaka sayılarını kanalizasyon etkiliyormuş

Vaka sayılarını kanalizasyon etkiliyormuş

Amerika'da koronavirüs ile mücadelede özellikle hastaneler için etkili bir yöntem devreye alındı. Uygulamanın Omicron'daki hızlı yükselişi frenlediğini belirten uzmanlar, çok çarpıcı bilgiler paylaştı.

Koronavirüsün Omicron varyantı tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Birçok ülkede salgının başlaması üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen vaka sayılarında yeni rekorlara ulaşılmasına sebep olan bu varyantla mücadele için yeni yöntemler deneniyor. Vaka sayılarını kontrol edebilmek için uygulanan yöntemlerden biri ise oldukça ilginç: Kanalizayon!

Milliyet'te yer alan habere göre uzmanlar kanalizasyon sularını inceleyerek belirledikleri bölgedeki vaka yoğunluğunu tespit ediyorlar. Bölgedeki hastaneler de bu yolla elde edilen verilerin sonucuna göre donatılıyor.

ABD’de 25 eyalette 138 farklı bölgede kanalizasyon sularını analiz eden Biobot Analytics isimli şirkete göre, kanalizasyon analizi birçok bölgede vaka sayılarının düşmesinde önemli rol oynadı. Bu çalışmaların yapılmadığı bölgelerde ise vaka potansiyeli belirlenemediği için artış sürüyor.
Şirket yetkilileri ise Boston’da yapılan çalışmaları örnek gösteriyor.

ATIK SULAR ANALİZ EDİLDİ VAKA SAYILARI DÜŞTÜ

Boston’da atık su analizi sonucunda yapılan çalışmalar, vaka sayılarının kontrol altına alınmasında önemli bir etken oldu. Hatta bu analizler sayesinde salgının zirve noktayı atlattığı ve vaka sayılarının düşüşe geçtiği sonucuna ulaşıldı. New York'taki atık suları aynı yöntemle analiz eden uzmanlar, bu şehirdeki vaka sayılarının da düşüşe geçtiğini belirtti.

Atık su analizleri sonuçlarına göre ABD’nin Ohio, Utah, Florida gibi büyük eyaletlerinde vaka sayıları henüz zirve noktaya ulaşmadı. Kanalizasyondan elde edilen veriler ışığında bu eyaletlerde bulunan hastanelerde sağlık altyapısı güçlendirildi.

TÜRKİYE'DE DE DENENDİ

Atık su analizi üzerinden Kovid-19 salgınıyla mücadelenin Türkiye'de de uygulanıp uygulanamayacağı merak konusu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Haziran 2020’den bu yana ABD’de uygulanan bu sisteme benzer bir sistemi 22 farklı şehirde pilot uygulama kapsamında denediği biliniyor. Atık sularda günlük yapılan ölçümler üzerinden Kovid-19’un yayılma hızı ve vaka yoğunluğu tespit edilmeye çalışılıyor. Bu veriler de covid19.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden paylaşılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.