"Uzun süren yaz, balık popülasyonunu etkiledi"

"Uzun süren yaz, balık popülasyonunu etkiledi"

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elp:- "Bu yıl son yılların en sıcak yaz sezonunu, eylül ayının bir bölümünü de içine alacak şekilde yaşadık. Bunun balık sezonuna etkileri oldu. Karadeniz'deki balık popülasyonunun dengesi deği

KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL - Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Elp, "Bu yıl son yılların en sıcak yaz sezonunu eylül ayının bir bölümünü de içine alacak şekilde yaşadık. Bunun balık sezonuna etkileri oldu. Karadeniz'deki balık popülasyonunun dengesi değişti. Ümidimiz bu değişimin ülkemiz ve balıkçılarımız lehine olumlu yönde gerçekleşmesidir." dedi.

Elp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 15-20 yılın su ürünleri istatistikleri incelendiğinde, Karadeniz'de avlanan balık miktarında dalgalanmaların göze çarptığını söyledi.

Rakamsal verilerin balık popülasyonunun azalma eğiliminde olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Elp, mevsimlerin da canlıların miktarı ve yoğunluğunda önemli etkisi bulunduğunu belirtti.

Mahmut Elp, 2007 yılında 518 bin 201, 2010 yılında 399 bin 656 ton olan balık avının 2015'te 345 bin 765, 2016 da ise 263 bin 724 ton şeklinde gerçekleştiğini anlatarak, bu balıkların yüzde 70'inin Karadeniz'den avlandığını kaydetti.

Su sıcaklığındaki ani değişimlerin bitkisel ve hayvansal canlıların miktarında da değişime yol açtığına işaret eden Elp, "Bu yıl son yılların en sıcak yaz sezonunu, eylül ayının bir bölümünü de içine alacak şekilde yaşadık. Bunun balık sezonuna etkileri oldu. Karadeniz'deki balık popülasyonunun dengesi değişti. Ümidimiz bu değişimin ülkemiz ve balıkçılarımız lehine olumlu yönde gerçekleşmesidir." ifadelerini kullandı.

- Popülasyonun azalmasının nedenleri kirlilik ve bilinçsiz avcılık

Elp, balık popülasyonunun azalması konusunda Karadeniz'e kıyısı bulunan tüm ülkelerin sorumlu davranması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Karadeniz'de balık varlığının azalmasında temel etkenlerden biri, deniz kirliliği. Almanya'ya kadar uzanan Tuna Nehri, Avrupa'nın ağır metal kirliliğini Karadeniz'e döküyor. Ukrayna, Rusya gibi Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin de etkisi söz konusu. Bu konuda tahribatı önlemek için uluslararası düzenlemelere ihtiyacımız var. En kısa sürede bu konunun çözüme kavuşturulması gerekiyor."

Bilinçsiz avcılık faaliyetlerinin de balık popülasyonunu etkileyen sebepler arasında bulunduğunu aktaran Elp, sürdürülebilir avcılık için mutlaka balık türlerine üreme şansı verilmesi gerektiğine işaret etti.

Üreme büyüklüğüne erişmeyen balıkların kesinlikle avlanmaması gerektiğinin altını çizen Elp, "Fakat bu işle uğraşanlar küçük bireyleri avlayıp neslin geleceğini risk altına sokabilmekte. Bu nedenle denetimin yanında balıkçılarımızın bilgilendirilmeleri gerekir. Su içindeki bir kayanın yerinden oynatılması bile üreme dönemindeki balıkları etkileyebilmektedir. Bu bilinçle hareket etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :