Uzmanından kar ve kaygan zeminde düşmeden yürümek için tavsiyeler

Uzmanından kar ve kaygan zeminde düşmeden yürümek için tavsiyeler

Kar yağışı Türkiye'nin büyük bölümünde etkisini sürdürürken buzlanma nedeniyle yürümek de zorlaştı. Elleri ceplere sokmanın kaygan zeminlerde dengeyi bozarak düşmelere neden olduğunu belirten uzmanlar tavsiyelerde bulunuyor

Yoğun kar yağışının ardından gelen fırtına ve buzlanma nedeniyle ile birçok araç ve yayalar yolda kaldı. Doç. Dr. Aydın Arslan, Karlı ve buzlanmış zeminlerde yürünürken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, uyarılarda bulundu. Arslan, "Karlı yüzeyler, buzlanma ve karın sıkışması ile daha kaygan hale gelebiliyor. Kış aylarında kayarak düşme sonrası özellikle kalça ve el bileği ekleminde önemli sakatlıklar meydana gelebilir" dedi.

Karda buzda düşmeden yürüme yöntemleri

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ortez-Protez Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Arslan karda ve buzda yürümek zorunda olanlar için şu uyarı ve önerilerde bulundu:

  • Kış aylarında karlı ve buzlu yüzeylerde yürümek için öncelikle uygun bir ayakkabıya ihtiyacımız var. Kösele ve tabanı düz olan ayakkabılar tercih edilmemeli daha çok bot tarzında tabanı geniş, tırtıklı topuğu yüksek olmayan ayakkabılar tercih edilmeli.
  • Aynı zamanda Kış aylarında yürürken kıyafet seçimi de çok önemlidir. Kışın çok dar ve çok kalın kıyafetler tercih edilmemeli.

Elleri cebe sokarak yürümeyin! Cep telefonuna dikkat!

  • Soğuk havalarda ısınmak için elleri ceplere sokarak yürümeyin. Kaygan zeminlerde dengeyi sağlamak için yolda yürürken acele etmeden, elimizde bir şey taşımadan ve cep telefonu ile görüşmeler yapmadan dikkatli ve temkinli hareket edilmeli.
  • Buzlu ve kaygan zeminlerde düşme ihtimali daha da artıyor. Özellikle de merdiven inip çıkarken dikkatli olun.

Dizleri hafif kırın

  • Kaygan yüzeylerde yürürken dizlerin hafif kırık olması vücut dengesini kolaylaştırır. Bu tür zeminlerde yürürken karlı ve buzlu yüzeyler arasından tercih yapmak gerekirse, karlı zeminler veya zeminin pürüzlü olduğu yerler tercih edilmelidir.

Yaşlılar nasıl yürümeli

  • Yaşlılar veya denge sağlamakta zorlananlar mümkünse kaygan zeminlerde yürümemeli. Ancak bu havalarda çıkma zorunluluğu olanlar baston gibi destekler kullanarak dengelerini daha iyi sağlayabilirler.

Merdivene ayağın tamamıyla basın

  • Karlı havalarda merdiven inip çıkarken daha dikkatli olun, merdivenlerin orta kısımlarına ayağın tamamıyla basılması gerekiyor. Aynı zamanda bir düşme veya yaralanma durumunda eğer eklem bütünlüğünde bozulma yoksa yürümeye devam edilebileceğini ancak yaralanan bölgeye yük verilmemesi gerekli.

Uzmanından kar ve kaygan zeminde düşmeden yürümek için tavsiyeler

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.