Uzaya gidecek ilk Türk için başvuru patlaması! Bakan Varank açıkladı

Uzaya gidecek ilk Türk için başvuru patlaması! Bakan Varank açıkladı

Uzaya gidecek ilk 'Türk'ün seçileceği 'uzaya.gov.tr' adresine ilk gün 4 milyon kişi tarafından yoğun ilgi gösterilirken Bakan Mustafa Varank, uzaya gitmek için sisteme kaydını yaptıran ve şartları tamamlayan vatandaşların sayısını açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, uzaya gidecek ilk 'Türk'ün seçileceği 'uzaya.gov.tr' adresine ilk gün 4 milyon kişi tarafından yoğun ilgi gösterildiğini belirterek, uzaya gitmek için sisteme kaydını yaptıran ve şartları tamamlayan vatandaşların sayısını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu' ile Türkiye yeni bir başarıya imza atmaya hazırlanıyor. 2023 yılında, Milli Uzay Programı kapsamında insanlı ilk uzay görevi gerçekleşecek. Seçilecek bir 'Türk'ün 10 günlüğüne uzaya gönderileceği program için başvurular pazartesi günü başladı.

İLK GÜN 4 MİLYON KİŞİ SİTEYE GİRİŞ YAPTI

İlk gün 4 milyon kişi tarafından ziyaret edilen 'uzaya.gov.tr' adresine yoğun ilgi gösterilirken, İstanbul Yaratıcılık Ağı Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuya değinerek başvurularla ilgili son durumu paylaştı.

UZAY YOLCULUĞUNA BAŞVURU SAYISI 31 BİNE ULAŞTI! ŞARTLARI TAMAMLAYAN KİŞİ SAYISI 225

Bakan Varank, vatandaşların ilgisinden memnuniyet duyduklarını belirterek, "Daha 48 saat bile olmadan bu siteyi tam 4 milyon vatandaşımız ziyaret etti. Burada başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayımız 31 bin. 'Ben uzaya gitmek için şartları taşıyorum' diyerek kaydını tamamlayan vatandaş sayımız da şu an 225. Dolayısıyla ben bu ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum ve buradan hem salondaki arkadaşlarımıza hem tüm Türkiye'ye tekrar bir çağrıda bulunuyorum. Şartları sağlayan herkesi uzay yolculuğu için başvuru yapmaya davet ediyorum" dedi.

ADAYLARDA ARANACAK GENEL ŞARTLAR:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

  2. 23 Mayıs 1977'den sonra doğmuş olmak.

  3. Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak.

  4. Yükseköğretim kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak.

  5. Çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak.

  6. Boy uzunluğu: 149,5-190,5 santimetre, Kilo: 43-110 kilogram.

ADAY SEÇİMİNDE BAKILACAK GENEL SAĞLIK KRİTERLERİNDEN BAZILARI ŞU ŞEKİLDE:

  1. Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak.

  2. Renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak,

  3. Protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak,

  4. Tüm eklemler için normal hareket açıklığına ve işlevselliğine sahip olmak.

  5. Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak.

  6. Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak.

  7. Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak.

  8. Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak.

  9. Epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?"

Adaylar, ilana başvuruda bulunmak için uzaya.gov.tr adresinden başvuru sistemine kayıt olacak. Sistem yoluyla yapılan başvurular haricinde başvuru kabul edilmeyecek. Başvurular en geç 23 Haziran 2022 tarihi saat 20.23'a kadar yapılabilecek. Adaylar başvuruları esnasında Başvuru Sistemi'ne girmiş oldukları beyan ve belgelere göre değerlendirilecek. Girilen bilgi ve belgelerin herhangi birinde eksik veya yanıltıcı bilgi olması durumunda başvuru geçersiz sayılacak.

DEĞERLENDİRME SONRASI MÜLAKAT

İlk aşamayı geçen başvuru sahiplerinin sonraki değerlendirme aşamalarına geçebilmeleri için ek bilgi, belge, doğrulama, test, tetkik ve muayeneler talep edilecek. Mülakata çağrılacak adaylar, detaylı değerlendirme süreci sonrasında belirlenecek. Mülakat öncesinde veya sonrasında uygulanacak kapsamlı değerlendirme süreçlerinde elenen adaylar herhangi bir hak iddiasında bulunamayacak.

Tüm bu aşamaların sonucunda seçilen 2 aday TUA veya TÜBİTAK 10 yıl bünyesinde istihdam edilecek. Süreçle ilgili tüm gelişme ve duyurular uzaya.gov.tr adresinden yapılacak.

Resim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum