Uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası "Narko" yerini "Asi"ye bıraktı

Uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası "Narko" yerini "Asi"ye bıraktı

Manisa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 10 yıl görev yapan ve operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucu yakalayarak uyuşturucu tacirlerine güzergah değiştirten dedektör köpek "Narko", yerini "Asi" isimli köpeğe bırakıp, farklı dönemlerde doğan 7 yavru

MANİSA (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - Manisa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yaptığı 9 yıl 5 ay içinde katıldığı operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucuyu yakalayıp varlığından haberdar uyuşturcu tacirlerinin korkulu rüyası olan dedektör köpek "Narko", koltuğunu "Asi"ye, farklı dönemlerde doğan 7 yavrusunu da emniyet teşkilatına emanet ederek emekliye ayrıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı bünyesindeki Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğünde aldığı zorlu eğitimin ardından 2008 yılında Manisa İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevlendirilen "Narko", yaklaşık 10 yıllık uyuşturucu ile mücadelenin ardından yaş haddinden emekli oldu.

Aktif görevi sırasında uyuşturucu tacirlerinin denediği tüm kamuflaj yöntemlerini keskin koku alma yeteneğiyle boşa çıkaran Narko, yüklü miktarda esrar, kilolarca eroin, uyuşturucu hap ve kokainin ele geçirilmesine katkı sağladı.

Varlığından haberdar uyuşturcu tacirlerinin güzergah çizerken "Manisa'dan sakın geçmeyin" dediği Narko, yerini en az kendisi kadar yetenekli Asi'ye bırakırken farklı dönemlerde doğan 7 yavrusu da Türkiye'nin değişik illerinde aynı amaçla görev yapıyor.

- "Operasyonlarda Narko'nun patisi var"

Manisa Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şubesinde görevli köpek eğitmeni polis memuru Bülent Karasüleymanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar uyuşturucu tacirlerinin tüm yöntemlerini boşa çıkartan Narko'nun 2009 Mart ayında Manisa'da göreve alındığını söyledi.

Emekli oluncaya kadar çok hassas ve büyük operasyonlarda rol aldığını anlatan Karasüleymanoğlu, "Manisa'da yapılan operasyonların büyük kısmında Narko'nun patisi var. Çok değişik zula yöntemlerini atlattı. Emniyet teşkilatına ve Türkiye'ye çok büyük hizmetleri var. Bir seferde yakaladığı en yüksek uyuşturucu 1 tonun üstünde. Ayrıca 200 kilo, 600 kilo ve 725 kilo şeklinde farklı zamanlarda gerçekleştirilen operasyonlarda tırda, arabaların değişik yerlerinde, tarlada, depolarda, evlerde her türlü zulama yönteminde hemen hemen hepsinde başarılı oldu." diye konuştu.

- İnanmadı, yakalandı

Karasüleymanoğlu, Narko'nun marifetlerini sadece emniyet teşkilatının değil, uyuşturucu tacirlerinin de bildiğini ve onun için özel güzergah kullandıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yakalanan bir şüphelinin üzerinde 'Manisa'dan sakın geçmeyin.' notu çıktı. Sorgusunda kendisine uyuşturucu verenlerin geçeceği güzergahlarla ilgili notlar verdiğini, Manisa'daki bir köpek ve ekibin uyuşturucu geçiremedikleri için başka bir güzergah kullanması amacıyla not ilettiğini ifade etmişti. İnanmamış, Manisa'dan geçerken yakalanmıştı. Katıldığı operasyonlarda başarı oranı, uyuşturucu madde olan yerde yüzde 99,99 diyebiliriz. Narko ile gittiğimiz bir evin değişik yerlerinde uyuşturucu madde yakalamıştı.

Bu uyuşturucu maddelerin yakalandığı sırada ödüllendirdik. Ödüllendirdiğimiz sırada biz oyun oynarken başka bir yere tepki verdi. Yer altına kazılmış beton kapaklı kuyu vardı. Kuyunun üzerine de değişik teneke, çalı, çırpı atılmış veya atılmış çöp vaziyetindeki şeylerin altına girmeye çalıştı. Orada yaptığımız kontrollerde varil içine yerleştirilmiş 960 kilo uyuşturucu madde çıktığını gördük."

Karasüleymanoğlu, Narko'nun bazı dönemlerde damızlık olarak kullanıldığını, 7 yavrusunun halen Türkiye'nin değişik illerinde aynı amaçla görev yaptığını söyledi.

Gözü gibi baktığı Narko'nun görevini Asi'ye bıraktığını kaydeden Karasüleymanoğlu, "Asi de tecrübeli bir köpek, daha önce başka yerlerde görev yapmış. Değişik nedenlerden dolayı bize geldi. O da çok kaliteli ve daha önce görev yaptığı illerde çok miktarda yakalaması olan köpektir." ifadelerini kullandı.

- "Asi köpeğim ailemden biri, çocuğum gibi"

Asi'nin eğitmeni Eruğrul Ulusoy da Narko'nun emekli olması nedeniyle göreve Asi ile devam edeceklerini söyledi.

Ulusoy, şunları dile getirdi:

"Köpeklerin bizim işimizdeki faydaları çok önemli, insanların yapamadığı şeyleri yapıyorlar. Koku alma duyuları çok önemli ve kuvvetli. Mesela bir otobüsü biz 15-20 personel ile belki bir saatte arayamayız ama bir köpekle bir otobüsü 5 dakikada arayabiliyoruz. Valizinden, içinden, dışından tekerleklerine kadar her şeyi kontrol edebiliyoruz. Arazide daha faydalılar, tüm araziyi arayıp gelip bize temiz olup olmadığını söyleyebiliyor.

Suçluların korkulu rüyası, en büyük yardımcımız, en büyük dostumuz. O, bizim ailemizden birisi gibidir. Asi köpeğim ailemden biri, çocuğum gibi. Onlarla mesai arkadaşı gibi beraber çalışıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :