Uyuşturucu bağımlılarını topluma kazandıran birimler artırılacak

Uyuşturucu bağımlılarını topluma kazandıran birimler artırılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele kapsamında, tedavi sonrasında kişinin sosyal hayata uyumunu sağlamak ve yeniden uyuşturucuya başlamasını önlemek amacıyla çalışmalar yürütülüyor- Bu çerçevede, kısa ve uzun

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uyuşturucu madde bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyonu sonrası topluma uyumunu sağlamak ve yeniden uyuşturucuya başlamalarını önlemek amacıyla açılan Sosyal Uyum Birimlerinin sayısı 21'e ulaştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca "Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı" çerçevesinde uyuşturucu sorununun çözümüne yönelik çalışmalara devam ediliyor.

Bağımlılıkla mücadelenin önemli bir basamağı olan sosyal uyum sürecine ilişkin çalışmalar çerçevesinde, uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasının önlenmesi, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarının sağlanması, yeniden uyuşturucuya başlamanın engellenmesi amacıyla 2017 yılında Sosyal Uyum Birimleri kuruldu.

Sosyal Hizmet Merkezleri binası içinde veya dışında faaliyetlerini yürüten Sosyal Uyum Birimleri, tıbbi tedavi ve rehabilitasyonunu tamamlamış 18 yaşını dolduran bağımlılara yönelik gündüzlü hizmet veriyor.

2017'de Ankara ve Antalya'da birer, İstanbul'da iki birim olmak üzere 4 ilde Sosyal Hizmet Merkezlerine bağlı olarak faaliyete başlayan Sosyal Hizmet Birimlerinin sayısı 21 oldu.

Sosyal Uyum Birimleri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Van, Sakarya, Manisa, Erzurum, Eskişehir, Konya, Denizli, Samsun, Adana, Tekirdağ, Trabzon, Elazığ, Mersin ve Bursa olmak üzere 19 ilde hizmetlerini sürdürüyor. Bu birimlerin 2019'da tüm vatandaşların erişebileceği şekilde yaygınlaştırılması planlanıyor.

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) personelince uyuşturucu kullanımı konusunda yerinde tespitler yapılıyor. Birimlerin etkinliğini artırmak için buralardan faydalanan kişilerin boş vakitlerini geçirebilecekleri, iş ve uğraş terapilerini yapılabilecekleri mekanlar oluşturuluyor.

- Uyuşturucuyla mücadele eğitimleri verildi

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hayata geçirilecek rehabilitasyon ve uyum süreçlerine bütüncül yaklaşım getiren Bağımlılık Tedavisi Hizmet Modelinde (BAHAR) sona gelindi. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle mevcut sosyal uyum birimleri daha etkin ve aktif çalışacak.

Uyuşturucu kullanım yaygınlığını tespit etmeye yönelik Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması (TÜGPA) tamamlandı. Sadece gençlerle ve gençlik üzerine ülkede yapılmış ilk profil araştırması olma özelliği taşıyan araştırmaya, 33 ilde 68 farklı üniversiteden 21 bin 156 kişi katıldı.

MEB koordinatörlüğünde, 2017'de Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde 14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık Araştırması yapıldı.

Yeşilay iş birliğinde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) eğitimi kapsamında 2017-2018 yıllarında 295 bin 527 kişi eğitim aldı.

Aile Eğitim Programı (AEP) Bağımlılık Modülü kapsamında 2014-2018 yıllarında 159 bin 922 kişiye uyuşturucuyla mücadelede farkındalık eğitimleri verildi.

Ülke genelindeki Çocuk Destek Merkezlerinden (ÇODEM) 13'ü madde bağımlısı çocukların tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için ihtisaslaştırıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :