Uydurma Kelimeler TDK Menşeli Değil! Peki şapka işareti kaldırıldı mı?

Uydurma Kelimeler TDK Menşeli Değil! Peki şapka işareti kaldırıldı mı?

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, ulusal düttürü, toplumsal otlangaç, gök götürü konuksal avrat gibi kelimelerin TDK kaynaklı olmadığını açıkladı.

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, Türk Dil Kurumu'nun itibarını sarsan şehir efsanelerine karşı çıkarak, "ulusal düttürü, toplumsal otlangaç, gök götürü konuksal avrat" gibi kelimelerin TDK menşeli olmadığını ve Türk Dil Kurumu'nun hiçbir zaman şapka işaretini kaldırmadığını açıkladı. Toparlı, yaptığı açıklamada, "Türk Dil Kurumu iki şeyi kesinlikle yapmamıştır. Bunlardan birincisi, şapka işaretini kaldırmamıştır. Her tarafta herkes tarafından yanlış bir kanı var. 'Türk Dil Kurumu şapka işaretini kaldırmıştır' diye. Hayır, kaldırmadı. Şapka işareti olmaz ise kar ile kâr, hala ile hâlâ birbirine karışır. Türk Dil Kurumunun her döneminde bunlar vardır" dedi.

Ayrıca, ulusal düttürü, toplumsal otlangaç, gök götürü konuksal avrat gibi sözde kelimelerin Türk Dil Kurumu kaynaklı olmadığını vurgulayan Toparlı, bu kelimelerin Türkçe sözlüklerde yer almadığını belirtti. "Çünkü Türk Dil Kurumu böyle toplum tarafından beğenilmeyeni, dilin kurallarına uygun olmayan yaygın olarak yerleşmiş kelimelere karşılık arama sevdasında değildir" ifadelerini kullandı.

Toparlı, bilimsel terimlere karşılık arama politikasını da açıkladı. Türk Dil Kurumu'nun bilgisayar gibi kelimeleri kabul ettiğini ancak uyduruk kelimelere karşı olduklarını belirten Toparlı, "Uyduruk kelimeleri Türk Dil Kurumu hiçbir zaman tasvip etmez, zaten sözlükte de yer almaz. Bunların birkaç kişi tarafından uydurulması dile zarar veriyor mu, hayır. Sadece öylece söylemde kalıyor. Hiç kimse bunları kullanmıyor. Hiç kimse 'gök götürü konuksal avrat' demez. Her zaman hostes der. Mehmet Akif'in bize en güzel armağanı olan İstiklal Marşı'nı da hiçbir zaman 'ulusal düttürü' diye karşılamamıştır. Ben kesinlikle tasvir etmiyorum. Böylesi kullanımlar dile zarar verir. Bunlar birkaç kişi arasında dolanan laflardır" şeklinde konuştu.

Sivas'ta yaşayan vatandaşlar da Toparlı'nın açıklamalarını değerlendirdi. Mehmet Altınküpe, "Elbette büyüklerimizden bu kelimeleri duyuyoruz tabii. O uydurma sanılan kelimeleri duyduk. Bunların Türk Dil Kurumu tarafından uydurulduğunu zannediyorduk ama bunlar kullanılıyordu önceden de. Türk Dil Kurumu'nun yayınlamadığını öğrendim, şehir efsanesi bunlar hep" ifadelerine yer verirken, öğrenci Ayşe Ceran Kantekin, "Bunları tabii ki de sosyal medya bazlı olarak çok fazla duyulan şeyler. Türk Dil Kurumu tarafından söylenildiği genellikle biliyorum. Ama Türk Dil Kurumu tarafından söylenildiğinde ise şöyle düşünüyordum açıkçası ben. Genellikle Türk Dil Kurumu Türkçe bazlı kelimeler üretmeye çalışıyor. Ben de bu sebeple uydurduğunu düşündüm. Ama öğrendim ki meğerse öyle değilmiş" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.