"Üşüyen lemurlar"a özel ısıtıcı

"Üşüyen lemurlar"a özel ısıtıcı

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda yaşayan tropik kuşak hayvanları için özel tedbirler alındı- İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Afşin: - "Bizim için önemli olan kapalı barınakların ısıları. İklimlendirme cihazlarımız, kombiler ve ıs

İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - Türkiye'nin en büyük doğal yaşam parklarından İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda havaların soğumasıyla özellikle lemur, fil, maymun gibi tropik kuşak hayvanları için özel tedbirler alındı.

Sasalı'da 425 dönümlük alanda kurulan ve 125'ten fazla türde bin 500'e yakın hayvanı bünyesinde barındıran İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda kış aylarıyla birlikte değişim yaşanıyor.

Normalde kış uykusuna yatan ayı, yılan gibi türler, parkta sağlanan koşullar ve sürekli besin verilmesi nedeniyle kış uykusuna yatmayı tercih etmiyor.

Parkta soğuk havalardan en fazla etkilenen tropik kuşak hayvanları ise kış aylarını barınaklarına kurulan özel ısıtıcıların altında geçiriyor.

Lemur, fil, zürafa, maymun ve zebra gibi hayvanların barınaklarındaki sıcaklık 15-18 derece aralığına, sürüngenler ve kuşların yer aldığı tropik merkezin sıcaklığı ise 26 dereceye sabitlendi.

İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı hava tahminlerini anlık takip ettiklerini, özellikle tropik hayvanlar için uygun koşulları yaratmaya özen gösterdiklerini belirtti.

Isınmanın yanında hayvanların kış menülerinin de değiştiğine dikkati çeken Afşin, şöyle konuştu:

"Bizim için önemli olan kapalı barınakların ısıları. İklimlendirme cihazlarımız, kombiler ve ısıtıcılar sayesinde kapalı mekanları 15 ile 18 derece arasına getiriyoruz. Fil, lemur, maymun gibi üşüyen türlerin yaşam alanına da özel ısıtıcılar koyduk. Enerji veren besinlere ağırlık veriyoruz. Yırtıcı grup dediğimiz, aslan, puma ve kaplan gibi hayvanlara verilen et oranını yüzde 20 arttırıyoruz. Tropik kuşak hayvanları, lemur, maymun ve fillere de kuru incir, kuru üzüm gibi enerji değeri yüksek gıdalarla oluşturulmuş kuruyemiş karışımları veriyoruz. Zebra ve zürafalara arpa, buğday ve yulaf karışımı veriyoruz."

- Penguenler geliyor

Geçen yıl ziyaretçi sayısında 1 milyonun üzerine çıktıklarını ifade eden Afşin, gelecek yıl gelmesi beklenen penguenlerin yeni bir heyecan yaratacağını ifade etti.

Afrika penguenlerinin yaşayacağı buzul alanla ilgili projenin tamamlandığını aktaran Afşin, yeni barınak inşaatlarının tamamlanmasıyla 2017 yılında Afrika pengueni, su samuru ve tembel ayının da parkta yaşamaya başlayacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :