Ustasından uyarı: Rampa çıkarken klima açmayın
Kayseri’de 30 yıldır motor ustalığı yapan Muzaffer Polat, araçlarda radyatör ve termostat bakımlarının önemine dikkat çekerek, “Uzun rampalarda sürekli çalışan klima, motora ekstra yük bindirir” uyarısında bulundu.
Kayseri’de 30 yıldır motor ustalığı yapan Muzaffer Polat, yaz aylarında sürücülerin en sık karşılaştığı sorunlardan birinin araçların hararet yapması olduğunu belirtti. Polat, radyatör ve termostat bakımlarının düzenli yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Polat, özellikle uzun yollarda klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Rampalarda sürekli açık kullanılan klimalar motora ekstra yük bindiriyor. Bu da harareti yükselterek motora zarar verebiliyor. Piston sarmaları ve motor yemeler yaşanabiliyor” dedi.
Düzenli bakımı yapılmayan araçların bu risklere daha açık olduğuna değinen Polat, “Arabaların genelde 10 bin kilometrede periyodik bakımları var. Bu bakımlarda yağ, hava ve yakıt filtrelerinin mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca radyatör temizliği de ihmal edilmemeli” ifadelerini kullandı.
Radyatörün yapısına dikkat çeken Polat, “Radyatör petekleri aynı arı petekleri gibidir. İçine su, yağ, toz, sinek gibi etkenler dolduğunda fan ne kadar çalışsa da yeterli soğutma yapamaz. Hava sirkülasyonu bozulduğu için de araçta hararet artar” diye konuştu.
Araç sahiplerinin ustalarıyla iletişim halinde olması gerektiğini de hatırlatan Polat, “Her aracın yağı ve antifrizi farklıdır. Sürücüler hangi yağın ve hangi filtrenin kullanılacağını servisleriyle mutlaka istişare etmeli. Bu şekilde periyodik bakımlar çok daha sağlıklı olur” dedi.

Kaynak:
