Üretim artışı tek haneye indi

Üretim artışı tek haneye indi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011’inNisan ayıyla ilgili sanayi üretimi verilerini dün açıkladı

Nisanda, geçen yılın aynı ayına göre genel sanayi üretimendeksi yüzde 8.3 artışla 122.7 puana, imalat sanayi üretimendeksi yüzde 8.6 artışla 121.9 puana, madencilik üretimendeksi yüzde 1.6 artışla 118.3 puana ve elektrik-gaz-buhar üretimendeksi de yüzde 8.7 artışla 131.4 puana çıktı.

Otomotivde canlılık

Bu sonuçlara göre sanayi üretimi 5 ay sonra tek haneli artış rakamına yeninden döndü. Bu da ekonomiyi soğutmayla ilgili alınan önlemlerin kısmen de olsa etkisini gösterdiğini ortaya koydu. Sanayi üretiminin tek haneli artmasında etkili olan sektörlerin başında gıda ve giyimgeliyor.Üretimgıdada yüzde 5.8’lı sınırlı kalırken, giyimde yüzde 2.9 düştü. Buna karşın üretimartışı otomotivde yüzde 26.6, kimyada yüzde 13.3, arttı. Özellikle otomotivde yılın başından beri süren canlılık devamediyor.

Kontrollü artış olumlu

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimini, dünyadaki gelişmeler ve iç pazardaki gelişmeleri de dikkate alarak kontrollü bir şekilde artırmanın olumlu bir şey olduğunu söyledi. İSO Başkanı Tanıl Küçük ise bu artışın geçen yılın aynı ayındaki yüzde 16,9’un üzerine elde edilmesinin, üretimdeki olumlu eğilimin oldukça güçlü bir şekilde devam ettiğine işaret ettiğini bildirdi.