Unutmamak için tüyo: Biberiye!

Unutmamak için tüyo: Biberiye!

Sınavlarda başarılı olmak isteyen çocuklara bilim insanlarından bitkisel tüyo: Biberiye koklayın. Zira bu bitkinin hatırlamayı artırdığı ve özellikle kelimeleri unutmama konusunda hafızayı güçlendirdiği ortaya çıktı.

Genelde et yemeklerinde garnitür kullanılan biberiyenin güçlü bir belleğe sahip olmaya da yardım ettiği belirtildi.

Eski Yunan’da bilim insanlarının güçlü hafıza için başlarına biberiye dalı taktığı ifade edilirken, ünlü İngiliz yazar Shakespeare ise Hamlet’te biberiyenin ‘hatırlatma’ gücünü vurgulamıştı. Şimdi de İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’nden bilim insanları biberiyenin ve yağının çocukların hafızalarını da güçlendirmeye yardım ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmayı yapan ekipteki Dr. Mark Moss “’Önceki araştırmamız biberiye esansiyel yağı aromasının sağlıklı erişkinlerde hatırlamayı artıracağını gösterdi. Bunun okul çağındaki çocukları nasıl etkilediğini de öğrenmek istedik” dedi. 10-11 yaşındaki 40 çocuk üzerinde yapılan araştırmada çocuklar rastgele 10 dakika boyunca biberiye yağı yayılmış ya da kokusu olmayan bir odaya alındı. Sonra bu çocuklar, araştırmacıların karşısında masaya oturarak ayrı ayrı test edildi.

Araştırmacılar onlara kendilerini tanıttıktan sonra: “Bazı hafıza oyunları oynamaya geldiniz. Lütfen gergin olmayın ve sizden ne istediğimi hatırlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın” denildi. Bu test sonucunda aroma odasında çalışan çocuklar, kokusuz odaya göre çok daha yüksek puanlar elde etti. Biberiye kokusunun en büyük etkisi kelimeleri hatırlama testinde ortaya çıktı.

Dr. Moss, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili “Biberiye’nin neden ve nasıl bu etkiye sahip olduğu tartışmalı. Bu aromalar beyindeki elektriksel aktiviteyi etkileyebilir veya yetişkinler maruz kaldığında farmakolojik olarak aktif bileşikler tarafından emilebilir. Kötü hafızanın akademik performansı olumsuz etkilediğini biliyoruz. Biberiye buna hem basit hem ekonomik bir şekilde müdahale etmenizi sağlıyor” yorumunu yaptı.