UNRWA'dan Filistinli mülteciler için yardım seferberliği

UNRWA'dan Filistinli mülteciler için yardım seferberliği

UNRWA, Filistinli mülteciler için küresel çapta "İnsanlık Onuruna Paha Biçilemez" adlı yardım kampanyası başlattı- UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl:- "Türkiye'nin UNRWA'ya güçlü bir destek vereceğini belirtmesi, bizim için çok önemli ve cesaret verici"- "T

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Birleşmiş Milletler Yakındoğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, ABD'nin Kudüs kararı ve UNRWA'ya desteğini azaltmasının ardından "İnsanlık Onuruna Paha Biçilemez" (Dignity Is Priceless) adlı yardım kampanyası ile dünya çapında seferberlik başlattıklarını ve Türkiye'nin kampanyaya vereceği desteğin çok önemli olduğunu söyledi.

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl, Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulunana kadar Filistin mültecilerine sağlanması gereken koruma ve temel hizmetleri ve onlara destek olmak için yürütülen yardım kampanyasını AA muhabirine anlattı.

Krahenbühl, 8 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettiğini anımsatarak görüşmede özellikle mültecilere ilişkin insani konularda Türkiye'nin gösterdiği liderlik ve Filistin'e verdiği destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiğini söyledi.

1949'daki kuruluşundan bu yana UNRWA'nın Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'nin yanı sıra Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinli mültecilere destek olmak için attığı adımları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktardığını anlatan Krahenbühl, "Sayın Cumhurbaşkanı, bu çalışmaların desteklenmesi gerektiği konusunda görüş bildirdi, Kudüs'ün ve mültecilerin gündemde olduğu hassas zamanlardan geçtiğimizi vurguladı. Kendisinin Türkiye'nin UNRWA'ya güçlü bir destek vereceğini belirtmesi bizim için çok önemli ve cesaret verici." diye konuştu.

- "İnsanlık Onuruna Paha Biçilemez" Kampanyası

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının ardından Washington yönetiminin UNRWA'ya verdiği 360 milyon dolarlık yardımı 60 milyon dolara indirdiğini hatırlatan Krahenbühl, "Bu, 300 milyon dolar kaybımızın olması demek. Bu karar, ocak ayında açıklandı. Hemen uluslararası bir kampanya başlattık. Devletleri, özel sektörü ve şahısları harekete geçirmek istiyoruz." dedi.

Filistinli mültecilere destek olmak ve "sizi unutmadık" demek isteyen iyi niyetli bir çok insan, şirket, kuruluş olduğunu söyleyen Krahenbühl, küresel çapta başlattıkları kampanya ile 450 milyon dolar yardım elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Türkiye'nin Filistin'e desteğinin her açıdan önemli olduğunu söyleyen Krahenbühl, "Türkiye, BM Genel Kurulu'nda UNRWA'nın yetki alanlarının korunmasını sağlayabilir. İkincisi, Türkiye Filistin'i un ve gıda yardımlarının yanı sıra finansal olarak da destekleyen bir ülke. Son olarak da Roma'da düzenlediğimiz konferansta Türkiye'nin desteğini 10 milyon dolara çıkarması çok güçlü bir mesajdı." ifadesini kullandı.

Krahenbühl, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde, ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde UNRWA'nın Filistin'e destek kampanyasına destek verileceğini öğrenmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

UNRWA'nın geleneksel olarak asıl destekçilerinin ülkeler olduğunu ancak şirketler ve vatandaşların da internet sitesinden bağış yapabileceğini vurgulayan Krahenbühl, "İnsanlık Onuruna Paha Biçilemez" adıyla yürüttükleri yardım kampanyasının Türkiye'de de ramazan ayında yürütüleceğini söyledi.

Krahenbühl,, "700 okulda yaşları 6 ila 16 yaşlarında Filistinli kız ve erkek çocuklardan ibaret yarım milyon öğrencimiz var. Onların umudunu ve gelecek imkanlarını ayakta tutan tek şey eğitim. Ramazan ayının gelişiyle, Filistin ve Filistinli mülteciler konusunda güçlü hisleri olan Türk halkının, Türk hükümeti tarafından kurulan mekanizmalar aracılığıyla cömertlik göstermesi çok güçlü bir seferberlik olacaktır." dedi.

- Trump'ın Kudüs kararı

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını değerlendiren Krahenbühl, "Bu karar, Filistinli mültecilerde kaygı ve derin endişeye neden oldu. Bu endişe, ABD'nin UNRWA'ya desteğini azaltmasıyla daha da arttı. İnsanlar zaten Kudüs için endişeliydi." dedi.

Gelişmelerin sonucunun Gazze'de düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerde görüldüğünü söyleyen Krahenbühl, "Örneğin UNRWA'nın artık Gazze'de 1 milyon insana gıda yardımı yapamaması gibi, yarım milyon öğrencimizin birden bire eğitime erişiminin kesilmesi gibi bir anda karşımıza çıkacak yeni bir kriz yaşamamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgenin yeni bir krizle daha karşılaşmaması için hızla küresel çapta kampanya başlattıklarını vurgulayan Krahenbühl, şöyle devam etti:

"Filistinli mültecilerin içlerini rahatlatacak bir mesaja ihtiyacı var. Dünyanın kendilerini koruduğundan, unutulmadıklarından emin olmaya ihtiyacı var. Haklarının ve eğitime erişim konularının dünyanın ilgi alanında olduğunu bilmeye ihtiyaçları var. Türkiye'nin çok etkin bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı da İslam İşbirliği Teşkilatının diğer üyelerine ulaşma konusunda destek vereceklerini belirtti. Bu platformda Türkiye'nin liderliği ve etkisi çok önemli. Diğer ülkelerin de UNRWA'ya destek olmak için seferber edilmesi çok önemli."

- Gazzeli Rua'nın şiir defterindeki umut

Krahenbühl, Gazze Şeridi'ni 2014'te ziyaret ettiğinde savaşın yıktığı bir okulda o zaman 13 yaşında olan Rua adlı kız çocuğuna ait bir defter bulduğunu, Rua'nın sayfaları çıkartmalarla süslü defterine yazdığı şiirden çok etkilendiğini anlattı.

Rua'nın defterinde "Umut sizi hiçbir zaman aldatmaz. Bir süreliğine gitse de geri döner. Mutluluğu başkalarında değil, kendinizde aramalısınız." sözlerinin yazılı olduğunu gösteren Krahenbühl, o zaman yaşayıp yaşamadığını bilmedikleri Rua'yı daha sonra bulduklarını söyledi.

Rua ile birkaç ay sonra tanıştıklarında defterini kendisine vermek istediğini anlatan Krahenbühl, "Ama o, defteri kabul etmedi. Gazzeli diğer çocuklar gibi hayatı boyunca Gazze'den çıkmamış olsa da defterini gittiğim her yere götürmemi ve onun hikayesini anlatmamı istedi. Ben de ona mesajını ve şiirini gittiğim her yere götüreceğime söz verdim." dedi.

Krahenbühl, Rua'nın hikayesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da anlattığını ve bu umut hikayesini genç öğrencilerin geleceği için her yerde paylaştığını vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler