Üniversite bahçesinde organik tarım

Üniversite bahçesinde organik tarım

İÜ Ekoloji Kulübü tarafından geçen yıl başlatılan "Organik Bostan" projesine gönüllü olarak katılan öğrenciler, üniversite bahçesinde organik tarım yapıyor- Projeyle, sağlıklı tohum ve sağlıklı toprak aracılığıyla üniversite bünyesinde ürün ekilip biçilme

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi Ekoloji Kulübü tarafından geçen yıl başlatılan "Organik Bostan" projesine katılan öğrenciler, üniversite bahçesinde organik tarım yapıyor.

Projeyle, sağlıklı tohumlar ve sağlıklı toprak aracılığıyla üniversite bünyesinde ürün ekilip biçilmesi, alternatif bir uğraş alanı ve ekolojik düzeyde bilinç oluşturulması hedefleniyor.

İÜ Yabancı Diller Bölümünün bahçesinde başlatılan proje üzerinde, bu yıl daha kalabalık ve sistematik bir ekiple çalışmalara devam ediliyor. Projede üniversitenin her fakültesinden gönüllü öğrenciler görev alıyor.

Haftalık programlı şekilde planlanan bahçe çalışmaları hemen hemen hasat zamanına kadar devam edecek. Proje için gerekli olan uygun toprak temini, İÜ Orman Fakültesi öğrencilerince sağlanıyor.

Projeye İÜ Ekoloji Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk ve İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel destek oluyor.

"Organik Bostan" projesinin ilk etkinliği, geçen ay yapılan bostan temizliği oldu.

- "Gönüllü Ağımızı Genişletmek İstiyoruz"

İÜ Ekoloji Kulübü Başkanı Özge Doruk, konuyla ilgili açıklamasında, projeye "Ne yiyoruz?", "Topraktan ne alıyoruz?" sorularına yanıt aramak ve tecrübe etmek için adım attıklarını ifade etti.

Doruk, oluşturdukları sistemi oturttuktan sonra gönüllü ağlarını genişletmek istediklerini, üniversitede büyük bir kitleye ulaşmayı ve bu projeden haberdar olmalarını amaçladıklarını belirtti.

İÜ Sosyoloji Bölümü Öğrencisi Gülsüm Çolak da projenin toprakla ilgilenebilmek adına kendileri için güzel bir fırsat olduğunu aktardı.

Toprakla ilgilenmeyi sevdiğini ve çok eğlendiğini ifade eden Çolak, "Toprak insana pozitif bir enerji veriyor. Toprakla profesyonel olarak ilgilenen, daha deneyimli birisinin olması da güzel. Onun sayesinde güzel şeyler öğrendim. Aslında amaçladığımız şey toprakla daha çok vakit geçirebilmek. Bunun yanında 'Nasıl ekip biçilir?' bunu öğrenmek." ifadelerini kullandı.

- "İnsanlara umut aşılayabileceğimiz bir araç"

İÜ İşletme Bölümü öğrencisi Zöhre Gözükara ise bir şeyler ekip biçmeye balkon bahçeciliği ile başladığını ancak zamanla daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"Toprakla ilgili daha başka ne yapabilirim?" diye düşünürken her gün gelip gittiği okulundaki bostanın varlığından haberdar olduğunu anlatan Gözükara, şunları söyledi:

"Kendi kendime yetebilmek, kendi gıdamı üretebilmek adına bostanın benim için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Okul sınırları içerisinde bile toprakla uğraşmanın mümkün olduğunu görmek beni mutlu etti. Benim gibi düşünen insanlarla bir araya gelip fikir alışverişinde bulunuyor olmak güzel. Projenin devamlılığını sağlamak önceliğimiz. İleride daha çok insanın bostanın varlığından haberdar olmasıyla birlikte bostanın daha geniş bir alana yayılabileceğini, daha verimli ve sürdürülebilir üretim yapabileceğimizi düşünüyorum."

İÜ İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğrencisi Esra Durmaz da yoğun tempolu kent yaşamından uzaklaşıp biraz olsun nefes almanın iyi fikir olduğunu belirtti.

İlk başlarda yaptıkları işin sadece çevreye duyarlı birkaç öğrencinin çabalarından ibaret olacağını düşündüğünü ifaden eden Durmaz, şunları kaydetti:

"Bostana başladığımızda orta yaşlı, muhtemelen köyden kente göç etmiş güvenlik görevlilerinin heyecanını, bize cansiparane yardım etmeye çalıştıklarını hatta bostan çapaladıklarını görünce, insanların içlerinde ne denli doğa özlemi taşıdıklarını gördüm. Böylece bostan fikrinin insanlara bir nebze umut aşılayabileceğimiz bir araç olduğunu gördüm. Bu projeyle iyi arkadaşlıklar edindim. Bostanla beraber hayatım renklendi. Projede görev alarak hayata küçücük de olsa güzellik katmayı ve güzel insanlarla birlikte bir şeyler yapmanın hazzına ulaşmayı amaçlıyorum."

Üniversite bahçesinde organik tarım

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :