UNHCR'den Türkiye'deki sığınmacılara destek

UNHCR'den Türkiye'deki sığınmacılara destek

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, mülteci ve sığınmacılara korunma sağlanması ve hizmetlere erişimlerini artırmak amacıyla başlattığı yeni projeye 25 milyon avroluk destek sağlayacak

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), mülteci ve sığınmacılara koruma sağlanması alanında Türkiye'yi desteklemek ve sığınmacıların sunulan hizmetlere erişimini artırmak amacıyla başlattığı yeni projeye 25 milyon avro tutarında destek verecek.

UNHCR ile AB Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonlarının (ECHO) yayımladığı ortak bildiriye göre, 21 ay sürecek proje, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında 25 milyon avroluk bütçeyle desteklenecek.

Bu kapsamda UNHCR, proje boyunca mültecilerin kayıt işlemlerinin yürütülmesi, özel ihtiyaç sahibi ve hassas durumdaki kişilerin tespiti, gerekli kurumlara yönlendirilmesi ve vaka yönetimin yapılması amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) ile yakın iş birliği içinde çalışacak ve destek sunacak.

UNHCR, aynı zamanda bilgilendirme materyal ve araçlarının yaygın kullanımı, yüz yüze erişim ve danışmanlık aracılığıyla topluluklarla iletişimini güçlendirecek.

UNHCR'nin kuruluşlararası koordinasyon ve bilgi yönetimi çabalarının desteklenmesine katkı yapması hedeflenen proje kapsamında, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile iş birliği yapılacak ve Türkiye'nin 18 ilindeki sığınmacıların adli yardım hizmetlerine erişimi kolaylaştırılacak.

TBB'nin adli yardım hizmetlerine erişimin desteklenmesine yönelik faaliyetleri arasında, dosyaların tespiti ve takibi için bir otomasyon sisteminin geliştirilmesi, avukatlara özel hazırlanacak müfredat ve eğitimler verilmesi de yer alıyor.

Türkiye, 3,4 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli sığınmacı ve farklı uyruklardan 350 binin üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Bildiride görüşlerine yer verilen UNHCR Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, Türkiye'nin çok sayıda sığınmacının ihtiyaçlarına cömertlikle cevap verdiğini belirterek, "Bu proje, UNHCR'nin Türkiye'deki önceliklerini gerçekleştirmesi için önemli bir katkı sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

ECHO Türkiye Ofisi Başkanı Jane Lewis de Türkiye'deki sığınmacıların, sağlık ve eğitim dahil farklı kamu kurumlarınca sağlanan sosyal hizmetlerden yararlanabildiklerini vurguladı.

Lewis, "Bununla birlikte, mültecilerin sunulan haklardan yararlanmaları ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri, yasal çerçeveye ilişkin bilgi eksikliği nedeniyle bazen zorlaşıyor. Bu bakımdan, Türkiye'de yaşayan, hassas durumdaki mültecilerin koşullarını iyileştirecek bu projeye büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :