UNESCO küresel eğitim raporu açıklandı

UNESCO küresel eğitim raporu açıklandı

Rapordan:- "Küresel hedeflere ulaşmak için eğitimde köklü reformlara ihtiyaç var"- "Eğitim olanağının olmadığı ülkelerde şiddet ve çatışmalar çok daha fazla"- "Eğitim sistemlerinin, kültürel azınlıklara saygı göstermesi ve korunmasına önem vermesi gerekir

PARİS (AA) – Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), küresel hedeflere ulaşmak için eğitimde köklü reformlara ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Merkezi Paris’te bulunan UNESCO’nun Küresel Eğitim İzleme (GEM) yıllık raporu bugün kamuoyuna açıklandı.

Dünyanın eğitim alanında 2030 yılı için Sürdürülebilir Gelişim Ajandasında (SDG) hedeflenen kriterlere ulaşmak açısından yarım yüzyıl geç kaldığı uyarısında bulunulan raporda, mevcut eğilimler göz önüne alındığında, "ilköğrenimde dünyanın evrensel kriterlere 2042 yılında, ortaöğrenimdeki hedeflere 2059 ve yükseköğrenimdeki hedeflere ise ancak 2084 yılında ulaşabileceği" kaydedildi.

"İnsanlar ve Gezegen için Eğitim" adını taşıyan raporda, eğitim sistemlerinin çevre ile ilgili endişelere daha fazla ilgi göstermesi istendi.

Küresel ısınma ile ilgili duyarlılık konusunda ülkelerin çoğunluğunda eğitimin en önemli gösterge olduğu vurgulanan raporda, dünyadaki ülkelerin yarısındaki okul müfredatında küresel ısınma ve çevre sorununun açık bir şekilde yer almaması eleştirildi.

Raporda, OECD ülkelerinin sadece yüzde 40’ında 15 yaş grubu öğrencilerin çevre konusunda temel bilgilere sahip olduğu kaydedildi.

Küresel gelişmede eğitim rolü ile ilgili köklü bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğu vurgulanan raporda, bunun gezegenin geleceği ve bireylerin kendilerini daha iyi hissetmesi için katalizör rolü oynayacağı saptamasında bulunuldu.

Eğitim sistemlerinin kültürel azınlıklara saygı ve korunmasına önem vermesi gerektiğini vurgulanan raporda, küresel nüfusun yüzde 40’ına okullarda tam anlamadığı bir dilde eğitim verildiği bildirildi.

Okuma yazma bilmeyen yetişkinlere verilecek eğitimi de dikkati çekilen raporda, fakir ülkelerde okuma yazma bilmeyen yetişkin nüfusun sadece yüzde 6’sının okuma yazma kurslarına katılabildiği kaydedildi.

Afrika kıtasından örnek verilerek eğitim olanağının olmadığı ülkelerde şiddet ve çatışmaların da çok daha fazla olduğu ifade edilen raporda, eğitim oranının çok düşük olduğu Sahraaltı Afrika bölgesindeki 22 ülkede yaşayanların yaklaşık yarısının son 20 yıl içinde mutlaka savaş ve çatışma içinde yaşadığı ifade edildi.

Raporun tavsiye bölümünde, öğrencilere okulda tıbbi ilk müdahale, tarımın güçlü olduğu bölgelerde talebeler ziraat derslerinin verilmesi tavsiye edilirken, Sahraaltı Afrika bölgesinde 2030’a kadar annelere verilecek eğitimle 2050 -2060 yılları arasında en az 3,5 milyon çocuğun ölümünün önüne geçilebileceği bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :