"Umuda yolculuk" karada durdu

"Umuda yolculuk" karada durdu

Daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin umuda yolculukları Geri Kabul Anlaşması'yla karada adeta durdu- Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan'a kara sınırı olan Edirne ve Kırklareli ile birlikte Ege Denizi'ne kıyı 6 ilde ayda 14-1

İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Yasa dışı yollardan Avrupa topraklarına geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları, Geri Kabul Anlaşması'yla karada adeta durdu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler gibi nedenlerle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'da mülteci olmaya çalışan göçmenlerin umuda yolculukları denizde de karada da büyük oranda azaldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri Ege Denizi ve Akdeniz'de, jandarma ve polis ise karada göçmenlerin yasa dışı göçüne karşı faaliyetlerini sürdürürken Türkiye ile AB arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakat ve 20 Mart'ta yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması, denizde ve karada yasa dışı göçü büyük ölçüde geriletti.

- Kaçak geçişler mayıs ayında durdu

Anlaşma öncesinde göçmenlerin Yunan adalarına geçişlerde kullandıkları güzergahın başında gelen Ege'ye kıyısı olan illerdeki umuda yolculuk mayıs ayında adeta durdu.

Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla ve birkaç küçük Yunan adasına yakınlığı nedeniyle nadir de olsa tercih edilen Antalya'da jandarma ve polisin yakaladığı göçmen sayısı 100 oldu.

Geri Kabul Anlaşması sonrasında yasa dışı yollardan Yunanistan ve Bulgaristan'a geçmeye çalışan göçmenlerin en yoğun olduğu yer ise Edirne ve Kırklareli oldu.

Edirne'de 900, Kırklareli'nde ise yaklaşık 500 göçmen yakalandı.

Mayıs ayında, göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla 30 civarında şüpheli gözaltına alınırken 13 zanlı da tutuklandı.

Nisan ayında karada yakalanan göçmen sayısı da bir önceki aya göre yüzde 82 gerileyerek 2 bin 500'e düşmüştü.

Polis ve jandarma ekipleri, yılın ilk 4 ayında karada yaklaşık 45 bin göçmeni yakalamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :