Uluslararası yolsuzluk misyonundan Honduras'a kınama

Uluslararası yolsuzluk misyonundan Honduras'a kınama

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) yolsuzluk komisyonu, milletvekillerinin yolsuzluktan yargılanmasını zorlaştıran yasal değişiklikleri eleştirdi

MEKSİKO (AA) - Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) yolsuzluk komisyonu, milletvekillerinin yolsuzluktan yargılanmasını zorlaştıran yasal değişiklikler nedeniyle Honduras hükümetini kınadı.

Komisyon Başkanı Juan Jimenez, hükümetin, milletvekili harcamalarını, tüm kamu harcamalarıyla birlikte 3 yıllık periyotlarda denetlemesini ve bu süre içinde adli veya idari herhangi bir soruşturma yapılamamasını öngören değişikliklerinin yolsuzlukla mücadeleyi olanaksız hale getireceği uyarısında bulundu.

Jimenez, değişikliklerin savcılığın aralık ayında kamu projeleri için ayrılan fonların bir dernek üzerinden aralarında eski ve halen görevdeki milletvekilinin bulunduğu kişilerin şahsi banka hesaplarına aktarılmasıyla ilgili başlattığı soruşturmayı durduracağını belirtti.

Jimenez, "Yeni yasa savcılara 'soruşturma açamazsınız' diyor. Bunu anayasaya uygun değil." dedi.

Jimenez'in uyarısından birkaç saat sonra davaya bakan hakim, Sayıştay denetimi yapılana kadar kovuşturmanın askıya alındığını açıkladı.

Komisyonun desteğiyle yürütülen kovuşturmada, aralarında kongre başkanının da olduğu eksi ve halen görevdeki 30 milletvekili hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya atılmıştı. Davanın genişletilmesiyle 60'dan fazla kamu görevlisinin görevi suistimalle suçlanabileceği iddia edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler