Uluslararası Türkçe Yaz Okulu kapanış etkinliği

Uluslararası Türkçe Yaz Okulu kapanış etkinliği

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş:- "Biz Türkçeyi kökleri derinlerde sabit, dalları ise gök kubbeyi kuşatan bir ağaç gibi görüyoruz. Bu ağacın gölgesinde her millet için yer vardır"- "Güzel Türkçemizi karanlık emellerine alet eden hainlere karşı mücadelem

ANKARA (AA) - Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "Biz Türkçeyi kökleri derinlerde sabit, dalları ise gök kubbeyi kuşatan, uzanan bir ağaç gibi görüyoruz. Bu ağacın gölgesinde her millet için yer vardır. Güzel Türkçemizi karanlık emellerine alet eden hainlere karşı mücadelemiz her platformda ve her şartta devam etmektedir." dedi.

YEE'nin organize ettiği, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Uluslararası Türkçe Yaz Okulu kapanış etkinliği Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Etkinliğe, Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve YEE Başkanı Prof. Dr. Ateş'in yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Ateş, burada yaptığı konuşmada, dünyanın dört bir köşesinden Türkiye’ye gelen gençlere seslenerek, "Bir aydır Türkiye’nin 22 farklı şehrinde hem Türkçenizi geliştirdiniz hem de sayısız etkinliğe katılarak Anadolu’nun bilgeliğini ve hikmet anlayışını öğrendiniz. Misafirimiz olmayı kabul ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederiz." diye konuştu.

Yolculukların en değerli ve meşakkatlisinin insanın iç alemine doğru yaptığı yolculuk olduğunu söyleyen Ateş, YEE'nin "Bir ben vardır bende, benden içeri" sözünden ilham alarak bu yolculuğun kendilerini tanıma, iç sesini anlama ve kulak verme fırsatı da sunması dilediğinde bulundu.

Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler dünya üzerindeki farklılıkları zenginlik olarak gören bir medeniyetin varisleriyiz. Farklı kültürler, farklı medeniyetler bize göre bir araya gelmenin, tanışmanın, kaynaşmanın vesilesidir. Bizimle iletişim kurmak için dilimizi Türkçeyi öğrendiniz. Bizi daha iyi tanımak ve yakından anlamak için bizzat bizimle konuşmayı tercih ettiniz. Atalarımız 'Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.' der. Dağların birbirine kavuşamadığı bir dünyada, buraya ulaşabilmek uğruna sadece coğrafi uzaklıkları değil, belki de çevrenizi saran dağ gibi ön yargıları aşmayı da başardınız."

- "Bu ağacın gölgesinde her millet için yer var"

Programa katılan misafirlerden bazılarının ülkelerine döndüklerinde YEE adına Türkçe öğreteceğinin altını çizen Ateş, programa katılmak için Türkiye’ye gelen yüzlerce genci burada buluşturan ortak noktanın Türkçe olduğunu bildirdi.

Ateş, "Biz Türkçeyi kökleri derinlerde sabit, dalları ise gök kubbeyi kuşatan, uzanan bir ağaç gibi görüyoruz. Bu ağacın gölgesinde her millet için yer vardır. Güzel Türkçemizi karanlık emellerine alet eden hainlere karşı mücadelemiz her platformda ve her şartta devam etmektedir. Türkçemizin dünyada barış ve esenlik dili olarak yaygınlaşması için çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

YEE'nin 2009'da çalışmalarına başlayarak bugün dünyanın 5 kıtasında açtığı merkez ve irtibat ofisleriyle 60 ülkeye ulaştığını belirten Ateş, "YEE, Anadolu’nun kadim kültürünün köklü sesini dünyaya duyurmaktadır ama bununla yetinmiyoruz, yetinmeyeceğiz. YEE'yi, devletimizin desteği ve milletimizin dualarıyla bir dünya markası haline getireceğiz." şeklinde konuştu.

- Erdoğan'ın mesajı

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Mesajında, yaklaşık bir aydır Türkiye'nin birçok yerini gezme ve görme fırsatı bulan öğrencilerin, Türkiye'den çok güzel anılarla, kalıcı dostluklarla ayrılacağına inandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"8 yıl önce sadece 40 öğrenciyle başlayan Türkçe yaz okulu programının bu yıl 700 öğrenciye ulaştığını görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Programa katılan tüm öğrencilerimizi ülkemizin ve milletimizin gönül elçileri olarak kabul ettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Türk kültürünün, insanımızın misafirperverliğini, Türkçe'nin uçsuz bucaksız derinliğini, Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini çok yakından tanıyan öğrencilerimizin de bu misyonla hareket edeceklerini ümit ediyorum.

Bu vesileyle, şu hatırlatmayı yapmakta fayda görüyorum. Dil, özellikle de yabancı dil itina ister, emek ister. Dil öğrenmek ne kadar zahmetliyse onu muhafaza etmek de bir o kadar meşakkatlidir. Öğrencilerimizin ülkelerine döndüklerinde mutlaka burada öğrendiklerini hayata geçirmeleri, okumaları, dinlemeleri ve Türkçelerini geliştirmenin yolunu bulmaları gerekiyor. Dünyanın 60 ülkesindeki 138 irtibat noktasıyla Yunus Emre Enstitümüzün bu konuda onların en büyük destekçisi olacağına inanıyorum. Sayın Başkan ve enstitü çalışanlarını böylesi anlamlı programlar vasıtasıyla ülkemizin eğitim ve kültür diplomasisine yaptığı katkılardan dolayı tebrik ediyor, Türkçe Yaz Okulu'nun icrasında görev alan tüm kurum, kuruluş ve hocalarımıza minnettarlığımı sunuyorum."

Etkinlikte, Uluslararası Türkçe Yaz Okulu'nun tanıtımının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapılırken, renkli kıyafetlerle sahneye çıkan ekipler farklı bölgelere özgü halk oyunları sergiledi.

Sanatçı Yavuz Bingöl de programda sahne aldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :