Uluslararası toplum "Irak'ın yeniden imarı" için toplanacak

Uluslararası toplum "Irak'ın yeniden imarı" için toplanacak

Irak'ın yeniden imarını amaçlayan konferans 70'den fazla bağışçı ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla yarın Kuveyt'te yapılacak - Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yanı sıra TİKA ve Ekonomi Bakanlığından yetkililer ve özel sektör

KUVEYT (AA) - MELTEM BULUR - Uluslararası toplumun "Irak'ın yeniden imarı" için toplanacağı konferans 70'den fazla bağışçı ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla yarın Kuveyt'te yapılacak.

Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ekonomi Bakanlığından yetkililer ve özel sektör temsilcileri katılacak.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin geçen yıl 10 Temmuz'da DEAŞ'a karşı yapılan Musul Harekatı'nın zaferle sonuçlandığını ilan etmesinin ardından Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ülkenin yeniden imarı konusunda bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapmak istediklerini açıklamıştı.

Terör örgütünün işgalindeki topraklarının büyük ölçüde geri alınmasıyla ülkenin istikrarlaştırılmasına yönelik adımların ilki "Irak Yeniden İmar" konferansıyla hayata geçiyor.

Ev sahipliğini Kuveyt ve Irak'ın yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) yapacağı taahhüt konferansı niteliğindeki etkinliğin yarın düzenlenecek yüksek düzeyli bölümüne Kuveyt Emiri, Irak ve Kuveyt Başbakanları, BM Genel Sekreteri ve Dünya Bankası Başkanı katılacak.

Konferans kapsamında ayrıca, ulusal ve uluslararası kalkınma yardımı kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün katılacağı etkinlikler gerçekleştirilecek.

- Türkiye'den geniş katılım

Konferansa, Türkiye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında bir heyetle katılım sağlayacak.

Konferans kapsamında düzenlenecek etkinliklere TİKA ve Ekonomi Bakanlığından temsilciler ve yaklaşık 30 Türk özel sektör firma temsilcileri de iştirak edecek.

- "Yeniden imar için 88 milyar dolara ihtiyaç var"

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, konferansın önemine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ta DEAŞ mevcudiyetinin arazide hala olsa da büyük şehirlerde büyük ölçüde sona erdiğini söyledi.

Ülkede DEAŞ işgaline uğrayıp kurtarılmış, özellikle Sünni nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde tahribatın çok fazla olduğunu belirten Yıldız, özellikle Musul şehrinin batı kesiminin tamamen 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya gibi yerle bir edildiğini, Musul'a bağlı önemli kasabalardan biri olan Telafer'in de ciddi zarar gören yerlerden olduğunu ifade etti.

Yıldız, konferans dolayısıyla bu yerlerin hasar ve ihtiyaç tespit raporlarının ortaya konduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Irak'ta yeniden imar için halihazırda 88 milyar dolara ihtiyaç var. Irak tabii ki finansman açısından ciddi bir darboğazda ama kaynakları var. Özellikle kuzeydeki referandumun ardından Irak belli tartışmalı bölgelerde sahada bazı değişiklikler yaptı. Kerkük'ü ele geçirdi ve buradaki petrol sahaları artık Bağdat yönetiminin kontrolü altında. Bunun da Irak'a finansman açısından ciddi getirileri olacak. Dolayısıyla her ne kadar finansman şu aşamada sıkıntılı olsa da uzun vadede kendi ayakları üzerinde durabilecek kaynaklara sahip. O yüzden de uluslararası toplumun ve Türkiye'nin bakışı uzun vadede kendi ayakları üzerinde duracak bir Irak'a şimdi nasıl yardımcı olabiliriz."

- "Türkiye'nin vizyonunda sadece mücavir bölgeler yok"

Bunun önemli bir boyutunu kısa vadede sonuç alabilecek projelere yapılacak bağışların oluşturacağını dile getiren Yıldız, hala 2,5 milyon insanın evine dönmeyi beklediğine işaret etti.

Yıldız, bu insanların döndüklerinde hayata yeniden başlamaları için ilk yardımların daha ziyade yerinden edilmişlerin geri dönmesine yönelik olacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"İkinci aşama da Irak'ın uzun vadede düşük faizle ödeyebileceği birtakım altyapı iyileştirmeleri veya o altyapının kurulmasından oluşuyor. Türkiye hem komşuluk bağı hem de Türkmen yoğun bölgelerin terörden ciddi anlamda zarar görmüş yerlerden olmasını göz önünde bulunduracak ancak vizyonunda sadece mücavir bölgeler olmayacak. Irak'ın güneyine kadar Türklerin belli projelerde mutlak surette yer alması, izi olması gerekiyor. Türkiye sahanın ekonomik, ticari gerçeği. Müteahhitlerimiz zaten bugüne kadarki performanslarıyla ülkede çok iyi noktada."

- "Sahada Türklere ihtiyaç olacak"

Yıldız, her ülkenin firmalarının Irak'ta çalışmaya gönüllü olmadığını, ülkeyi o kadar iyi tanımadıklarını ve sahada bir şeyi yeniden imar etmek için Irak'ta mutlaka Türklere ihtiyaç olacağını vurguladı.

Türkiye'nin Irak'ta sadece müteahhitliğe sıkıştırılamayacak kadar geniş yelpazede iş yapması gerektiğinin altını çizen Yıldız, "Irak şu anda bizim için Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra üçüncü büyük ihracat destinasyonu." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :