Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu

Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu

Başbakan Yıldırım: (3)"Biz gerçek anlamda DEAŞ ile mücadele ediyoruz. Mücadele ediyormuş gibi davranıp o bölgeleri istila etmiyoruz. O bölgedeki akan kanı ve gözyaşını durdurmak için mücadele ediyoruz. Bu bakımdan dünya DEAŞ ile nasıl mücadele edeceğini a

ÇORUM (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Biz gerçek anlamda DEAŞ ile mücadele ediyoruz. Mücadele ediyormuş gibi davranıp o bölgeleri istila etmiyoruz. O bölgedeki akan kanı ve gözyaşını durdurmak için mücadele ediyoruz. Bu bakımdan dünya DEAŞ ile nasıl mücadele edeceğini anlamak istiyorsa gelsin Türkiye tecrübesine baksın." dedi.

Yıldırım, Hitit Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu'ndaki konuşmasında,Türk milletinin en büyük hasletinin egemenlik olduğunu söyledi.

"Bizim onurumuz, gururumuz bizim istiklal ve istikbal sevdamızdır." diyen Yıldırım, bunun 15 Temmuz'da dünyaya gösterildiğini belirtti.

Küresel barış ve huzuru tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadelenin aralıksız devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, "Dünyaya baktığımız zaman aynı anda üç terör örgütüyle mücadele eden başka bir ülke yok. Bir yanda bölücü PKK terör örgütü, diğer yanda DEAŞ denilen, insanlığın da İslam'ın da başının belası olan sapık terör örgütü ve diğer yandan da FETÖ terör örgütü." ifadesini kullandı.

Bu terör örgütleriyle çok etkin ve başarılı bir mücadele sürdürüldüğünün altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Biz terörle mücadele ederken bölge halkıyla ortak paydamız olan birlikte yaşama ve kardeşlik azmini gönülden gönüle taşıyarak kardeşlik köprüleri kurmayı da ihmal etmiyoruz. Terör örgütü bu günlerde 40 yıldır devam eden mücadeleden sonra müthiş bir bozguna uğramış durumda, müthiş bir çözülme sürecini yaşamakta. Bu terör örgütlerinin arkasındaki güçler bir terör örgütü yok olurken yedeğini hazırlamaktalar. İhmal etmiyorlar, hemen yedeğini hazırlıyorlar. Bugün Suriye'nin kuzeyinde peydah olan renk değiştirmiş, isim değiştirmiş ama içindeki ruh PKK ile aynı olan yeni bir terör örgütü maalesef dost bildiğimiz, müttefik bildiğimiz ülkelerin desteğiyle orada yeşermeye başladı. Tabii nasıl bu mücadeleyi yıllardır PKK terör örgütüyle yaptıysak ismi, rengi ne olursa olsun ülkemize yönelebilecek her türlü tehditle başa çıkacak güçteyiz, bunun da gereğini yaparız."

- "Suriye'de 4 bine yakın DEAŞ'lı etkisiz hale geldi"

Yıldırım, dünyanın DEAŞ ile kalkıp, DEAŞ ile yattığına dikkati çekerek, DEAŞ ile doğru dürüst mücadele eden ülkenin ise olmadığını dile getirdi.

DEAŞ ile gerçek anlamda mücadele eden ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Fırat Kalkanı ile Suriye'de 4 bine yakın DEAŞ'lı etkisiz hale geldi. 250 bin Suriyeli geçti, orada huzur, rahat içinde yaşıyor ve oralardan da Antep'e, Kilis'e roketler, füzeler gelmiyor. Biz gerçek anlamda DEAŞ ile mücadele ediyoruz. Mücadele ediyormuş gibi davranıp o bölgeleri istila etmiyoruz. O bölgedeki akan kanı ve gözyaşını durdurmak için mücadele ediyoruz. Bu bakımdan dünya DEAŞ ile nasıl mücadele edeceğini anlamak istiyorsa gelsin Türkiye tecrübesine baksın." değerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz şehitlerine Allah'tan rahmet dileyen Yıldırım, Çorumlu Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da 15 Temmuz'da alçaklara karşı direnirken hayatını kaybettiğini anımsattı.

Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Unutmayalım o gece sokaklarda Arap da vardı, Boşnak da vardı, Arnavut da, Zaza da, Çerkez de... Bir millet o gece kardeşliğin, birliğin, beraberliğin ne olduğunu dünyaya gösterdi. Cumhurbaşkanımızın bir çağrısıyla insanlar akın akın meydanlara indi. Hiçbir silahı yoktu ama göğsünde imanı vardı. O iman bu alçaklara gereken en güzel cevaptır. O gece millet olarak omuz omuza mücadele verdik. Demokrasimizi alçaklara teslim etmedik, bağımsızlığımızı darbecilere teslim etmedik. Türkiye olarak bölgesel ve küresel çapta ihtiyaç olan barışa, kardeşlik hukukuna hizmet etmeye devam edeceğiz. 2023 hedeflerimize ilerlediğimiz bu günlerde siyasetimizin merkezine adaleti ve insanı alan bir anlayışı hakim kılarak bu yolculuğu sürdüreceğiz."

Sempozyum kapsamında bilge lider Aliya İzzetbegoviç'in hatırlanmasını ve ödül verilmesini çok anlamlı bulduğunu kaydeden Yıldırım, "Aliya İzzetbegoviç zor şartlarda Balkanlarda, Bosna Hersek'te barışı her türlü zorluğa rağmen temin etmiş, kendi bedel ödemiş, halkını bedel ödetmemiş bir bilgedir. Allah rahmet eylesin." diyerek konuşmasını tamamladı.

- Notlar

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu'nun açılışında Anadolu medeniyetlerinden Hititlerin anlatıldığı Kadeş tanıtım filmi gösterildi.

Tarihte bilinen ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Barış Anlaşması'nın öneminin bugün daha iyi anlaşıldığının belirtildiği filmde, insanlığın halen barış içinde yaşamanın yollarını aradığı kaydedildi.

Sempozyum kapsamında Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'e verilmesi kararlaştırılan "Kadeş Barış Ödülü", Başbakan Yıldırım tarafından Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç'e takdim edildi.

Törende, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in videolu mesajı da gösterildi.

Programa, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Gana'nın Ankara Büyükelçisi Mancell-Egala, Almanya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Rainer Georg Sulzer ile bazı milletvekilleri ve yetkililer katıldı.

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :