Uluslararası İslam Bilgeleri Zirvesi

Uluslararası İslam Bilgeleri Zirvesi

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: - "Bu dinin hiçbir mensubundan çocuk katili çıkamaz"

ŞANLIURFA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bu dinin hiçbir mensubundan çocuk katili çıkamaz." dedi.

Görmez, Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile düzenlenen Uluslararası İslam Bilgeleri Zirvesi'nin ilk oturumunda yaptığı konuşmada, zirvenin ana teması olarak belirlenen "İslam'ın Evrensel Mesajı: Barış, Adalet, Özgürlük" kavramları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Bütün insanların Hazreti Adem'in çocuğu olduğunu ve herkesin eşit haklara sahip bulunduğunu belirten Görmez, insanların, renk, din, coğrafya benzeri gibi ayrımlara tutulamayacaklarını söyledi.

İnsanların dokunulmaz olduğunu belirten Görmez, "Eğer bir insan zalim değil ise onun canına, malına, ırzına dokunulmaz. Başka bir görüşe göre de dokunulmazlıkta ya iman dilemiş olacak ya da aman dilemiş olacak. Bu görüşün bugün coğrafyamızda çok istismar edildiğini görüyoruz. Bu coğrafyada şiddet gösteren hareketler fıkıhta var olan bu ikinci görüşü istismar ediyorlar, tekfir ediyorlar. Tekfir edilen her insanın canına dokunulur diyorlar. Kendi şiddetlerine 'Bu bir isyandır' diyorlar." dedi.

- "Kadına yönelik şiddet ret edilmeli"

İnsanların farklı düşüncelere sahip olabileceğini vurgulayan Görmez, buna saygı gösterilmesi, insanların kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa başkalarına da öyle davranması gerektiğini ifade etti.

Her kadının öncelikle insan olarak değer görmeyi ve sayılmayı hak ettiğinin bilinmesi gerektiğini kaydeden Görmez, şöyle devam etti:

"Allah sadece erkeği kendi halifesi olarak yaratmadı. Allah erkekleri de kadınları da yeryüzünün halifesi olarak yarattı. Allah bu dini sadece erkeklere göndermedi, erkekleri nasıl muhatap kabul ettiyse kadınları da öyle muhatap kabul etti. Allah sadece erkeklerden yeryüzünü imar etmesini istemedi, erkeklerin ve kadınların birlikte yer yüzünü imar etmelerini açıkça ilan etti. Kadına karşı her türlü şiddet ve cinsiyete yönelik ayrımcılık tamamen ret edilmeli ve önlenmelidir. Bu bir cahiliye adetiydi. Allah Resulü bununla mücadele etti ama cahiliye adeti olduğu halde hala bunun tortularını görmeye devam ediyoruz. Bu da hem barışı, hem adaleti hem de özgürlüğü bozuyor."

- "Bu dinin mensuplarından çocuk katili çıkmaz"

Çocuklara yönelik ayrımcılık ve şiddete de değinen Görmez, çocukların Allah tarafından verilen en büyük değer olduğunu, istismara ve şiddete karşı korunması gerektiğine dikkati çekti.

Çocuk haklarının önemine vurgu yapan Görmez, "Coğrafyamızda çeşitli vesilelerle meydana gelen şiddet, bu şiddetin çocuklara yönelmiş olması... Bu dinin mensuplarından çocuk katili çıkmaz, bu dinin hiçbir mensuplarından çocuk katılı çıkamaz. Ama maalesef bu konuda da sadece Nijerya'daki hadiseleri tek başına masaya yatırdığımızda gerçekten içler acısı bir durumla karşı karşıya olduğumuz görüyoruz." şeklinde konuştu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :