Uluslararası Göçmenler Günü

Uluslararası Göçmenler Günü

İzmir Vali Yardımcısı Kolsuz: - "Sığınmacıların yaşamayı tercih ettiği illerden biri de İzmir. Yaklaşık 103 bin geçici kimlik kartına sahip Suriyeli şu anda İzmir'de bulunuyor"- Afgan öğrenci Salih: - "Türkiye'ye gelen sığınmacılar kendilerini şanslı hiss

İZMİR (AA) - İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, sığınmacıların Türkiye'de yaşamayı tercih ettiği illerden birinin İzmir olduğunu ve kentte geçici kimlik kartına sahip 103 bin Suriyeli bulunduğunu açıkladı.

Kolsuz, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla İzmir Valiliğinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sığınmacılara sınırları, milletin ise gönlünü açtığını söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları iş birliği ile kentteki sığınmacıların sorunlarına çözüm bulmayı hedeflediklerini anlatan Kolsuz, "Sığınmacıların yaşamayı tercih ettiği illerden biri de İzmir. Yaklaşık 103 bin geçici kimlik kartına sahip Suriyeli şu anda İzmir'de bulunuyor." dedi.

Sığınmacıların çocuklarının eğitim alması için çalıştıklarını ifade eden Kolsuz, "Göçün sebebi ortadan kalkmadıkça, Suriye'de iç savaş bitmedikçe bu sorunların biteceğine inanmıyoruz. Suriye'ye barış gelmedikçe dünyadaki bu sorun çözülmeyecektir. Bundan en çok etkilenen de Türkiye, Lübnan ve Ürdün'dür." diye konuştu.

İzmir Göç İdaresi Müdürü Funda Kılıç Doğan da göç hareketlerinin, küreselleşmenin hissedildiği tüm coğrafyalarda siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla gündemin ilk sırasına yerleştiğini dile getirdi.

Dünyada gelişmiş ülkelerin en önemli sorunlarından biri haline gelen "mültecilik" konusunun Türkiye'de de ilk sıralarda yer aldığına değinen Doğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye, kapısına gelerek kendisine sığınan kimselere hiçbir ayırım yapmadan en iyi şekilde misafirperverlik yapmakta ve bu insanların umuda yaptığı yolculuklarda elinden gelen her türlü desteği sağlamaktadır. Tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli bir şekilde bütün göçmen kardeşlerimize sağlıktan eğitime, barınmadan sosyal desteğe kadar her alanda hizmet ve desteklerimizi sunmak için gayret ediyoruz."

Göçmenler adına konuşan Afgan üniversite öğrencisi Zarif Salih de Türkiye'nin göçmenlere yardım ve kardeşlik elini uzattığını söyledi.

Salih, sığınmacıların sorunlarını dinledikçe üzüldüğünü anlatarak, "Türkiye'ye gelen sığınmacılar kendilerini şanslı hissediyor. Batı dünyası sığınmacıları çok hoş karşılamıyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara Vali Yardımcısı Kolsuz tarafından plaket takdim edildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :