Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi: "(Suriyeli sığınmacılar) Birebir yapmış olduğumuz görüşmelerde, farklı ülke temsilcileriyle bundan sonraki önemli kararlarda işbirliği yapma kararı aldık"

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümüne ilişkin, "Birebir yapmış olduğumuz görüşmelerde farklı ülke temsilcileriyle bundan sonraki önemli kararlarda işbirliği yapma kararı aldık." dedi.

Çiftçi, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nin üçüncü gününün sonunda gazetecilere zirveye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zirveye yurt içi ve yurt dışından 500'e yakın katılım sağlandığını belirten Çiftçi, göç ve "mültecilik" konularında tüm dünyaya yol gösterici örnek bir zirvenin gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu konuda hazırlanacak bilimsel raporun geleceğe ışık tutacağını vurgulan Çiftçi, Türkiye'de sığınmacıların 5 yılı aşkın süredir en iyi şartlarda ağırlandığını vurguladı.

- "Zirve, işbirliğine vesile oldu"

Sığınmacıların zirvenin sonuçlarını beklediğini ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Tabii 5 yıl az bir süreç değil. Tüm paydaş kuruluşlarımızın hepsi bu süreyi önemli bir deneyimle geçirmiş durumdalar. Bu deneyimin de vermiş olduğu bir bakış açısı vardı. Şanlıurfa'da 500 bin sığınmacı 'bu zirvede ne çıkacak, bize yansıması nasıl olacak' diye düşünüyor. Tabii ki bu tür bilimsel çalışmalar kısa vadede hemen sonuç vermez ama uzun vadede, derli toplu bir şekilde vereceği yol göstericilik etkisiyle ilgili kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri, çünkü AFAD var, Kızılay var. Bunlara önemli bir ışık tutacağını düşünüyorum. Zirveyle bilimsel katkı sunalım, tecrübelerimizi paylaşalım, uluslararası kuruluşlarla işbirliği geliştirelim istedik. Zirve, Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümü noktasında işbirliğine de vesile oldu. Birebir yapmış olduğumuz görüşmelerde, farklı ülke temsilcileriyle bundan sonraki önemli kararlarda işbirliği yapma kararı aldık. Bu Şanlıurfa için, ülkemiz için çok önemli bir durum, ortak projeler gerçekleştireceğiz. Göçlerde en fazla etkilenen bölgeler zaten UCLG-MEWA'nın bölgesidir."

Çiftçi, yoğun programların aksamadan ilerlemesine destek sunan katılımcılara teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler