"Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali"

"Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali"

Festival Direktörü Yönetmen Faysal Soysal:- "Anadolu'nun dostluk anlayışını bir dünya markası haline getirmek için böyle bir festival yapmayı uygun gördük"- Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lutfi Şen: - "Festivalin başından beri ödüllerin yüksek olmasını iste

İSTANBUL (AA) - Fethi Gemuhluoğlu'nun "dostluk" anlayışından yola çıkan "Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali"nin başvuru tarihleri açıklandı.

Festivalin Direktörü Yönetmen Faysal Soysal, kısa film alanında çalışan ilgili kişilerin bir araya geldiği değerlendirme toplantı sonrasında AA muhabirine açıklama yaptı.

Festivalin Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlendiğini hatırlatan Soysal şunları söyledi:

"Anadolu'nun dostluk anlayışını bir dünya markası haline getirmek için böyle bir festival yapmayı uygun gördük. Festival için yaklaşık 2 yıldır ön hazırlık yapıyoruz. Biz atölye olarak 5-6 aydır çalışıyoruz, 21 Temmuz'da ilk defa basının karşısına çıkacak ve başvuruları da aynı tarihte almaya başlayacağız. Son başvuru tarihimiz ise 15 Ekim."

Fethi Gemuhluoğlu'nun "İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve görünmeyene dost olmak" anlayışından yola çıktıklarını belirten Soysal, festival kapsamında film gösterimi, söyleşi, üniversitelerle işbirliği içinde kısa film workshopları ve Gemuhluoğlu'nun dostluk felsefesini her boyutuyla ele alacak konferansların da yapılacağını söyledi.

Yurtdışından yapılacak başvurular için bir platform ile anlaşma yaptıklarını kaydeden Soysal, ön seçici jürinin başvuran filmler arasında eleme yapmaya başlayacağını, ana jürinin 2'si yerli 5 kişiden oluşmasını planladıklarını dile getirdi.

Soysal, "dostluk" kavramını farklı ve özgün bakış açılarıyla kısa film üzerinden ele alacak festivalde 100 bin liraya yakın ödülün dağıtılacağı, ilk üçe giren filmin yanı sıra 3 mansiyon ödülü ile Fethi Gemuhluğlu özel ödülü ve teknik destek ödülü olmak üzere 8 ödülün, 16 Aralık'taki gala töreninde sahiplerini bulacağını ifade etti.

- "Dostluk için verilen ödül yine dostluğa gidecektir"

Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lutfi Şen ise ödülleri mümkün olduğu kadar yüksek tutmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Dostluk için film çeken kişiye ne kadar büyük ödül verirseniz, o ödül yine dostluğa, kültüre ve medeniyete gidecektir. Festivalin başından beri ödüllerin yüksek olmasını istedim. Ayrıca finale kalan 20-25 filmin yönetmenine teşekkür amaçlı özel ödüller vermeyi de düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Anadolu insanının mayasında olan sıcaklık, dostluk ve güzelliğin festival vasıtasıyla bütün dünyaya yansıtılmasını amaçladıklarını belirten Şen, "Başı sıkışan zorda kalanlara her zaman kucak açmış, dostluk elini uzatmış bir mayası olan medeniyetimizin mayasını, dijital çağın yeni kuşaklarına nasıl taşıyacağız? Dünyanın ihtiyacı olan bu dostluk kimliğini dünyaya nasıl aktaracağız? Bu soruların en güzel cevabı Fethi Gemuhluoğlu'nda var." değerlendirmesini yaptı.

Şen, festivalin büyük bir iddiası olduğunu ve dünya insanına el uzattığını belirterek; bütün dünya çocuklarının, dostça bakan, paylaşmayı bilen, kendine, coğrafyasına, komşusuna, tarihine, tabiata dost olmayı bilen nesiller olmasını istediklerini söyledi.

Festival için film çekecek, senaryo yazacak herkesin düşmanlık değil dostluk için çalışması gerektiğini vurgulayan Şen, bütün dünyaya dostluk için bir şeyler yapma çağrısı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Fethi Gemuhluoğlu'nun "İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve görünmeyene dost olmak" felsefesinden hareketle yola çıkan festival, 14-16 Aralık tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Fethi Gemuhluoğlu'nun vefatından önce yaptığı bir konuşmasında değindiği dostluk anlayışından yola çıkarak, bu temayı uluslararası bir platformda gündeme getirmeyi amaçlayan festivale 21 Temmuz ile 15 Ekim arasında başvuru yapılabilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :