Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı İlhan:- "Toplumlarımız yaşlandıkça, kentleşme arttıkça ve yaşam tarzlarımız değiştikçe diyabetdaha fazla bireyi, ailelerini ve sağlık sistemlerini etkilemeye devam ediyor"- "Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak her
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, toplumların yaşlandıkça, kentleşme arttıkça ve yaşam tarzları değiştikçe diyabetin daha fazla bireyi, ailelerini ve sağlık sistemlerini etkilemeye devam edeceğini ifade ederek, "Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak her şeyden önce uzun vadede bu sorunun mali etkisi bizi endişelendiriyor" dedi.
İlhan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ev sahipliğinde Swissotel'de düzenlenen "Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, etkinliğe çok kapsamlı bir destek verildiğini, Türkiye'de diyabetin herkes için ne kadar önemli bir sorun olduğunun çok açık bir şekilde ortaya konulduğunu söyledi.
İstanbul'un kavşak bir şehir olduğuna dikkati çeken İlhan, "İstanbul, yüzyıllar boyunca kıtaları, insanları ve kültürleri bir araya getirmiş bir şehir. Bugün bizleri, liderleri, uzmanları, karar vericileri ve diyabetin bir yanıta ihtiyacı olduğuna inanan sağlık çalışanlarını bir araya getiriyor" diye konuştu.
-"Bu sorunun mali etkisi bizi endişelendiriyor"
İlhan, diyabetin bu topluluğu biraraya getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bu konuda bir şeyler yapmanın artık zamanı gelmiştir. Ulusalararası Diyabet Federasyonu bu forumu son derece etkili bir biçimde desteklemiştir. Federasyonun tahminlerine göre tüm dünyada şu anda 351 milyon yetişkin diyabetle yaşıyor. 2030'a gelindiğinde bu rakamın 551 milyona ulaşması bekleniyor. Toplumlarımız yaşlandıkça, kentleşme arttıkça ve yaşam tarzlarımız değiştikçe diyabet daha fazla bireyi, ailelerini ve sağlık sistemlerini etkilemeye devam ediyor. Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak her şeyden önce uzun vadede bu sorunun mali etkisi bizi endişelendiriyor. 2009'da Uluslararası Diyabet Federasyonunun yaptığı tahminlere göre 2030'da Türkiye'nin diyabet harcamaları yılda 6,5 ABD dolarına ulaşacak."
- "Diyabet küresel bir sorundur"
Yadigar Gökalp İlhan, diyabetin küresel bir problem olduğunu, herkesin buna inandığını düşündüğünü belirterek, "Buna küresel bir yanıt bulmak zorundayız. İşte bu sebeple biz 2 gün boyunca birarada olacağız, bu konuda neler yapabiliriz, neler paylaşabiliriz bunu tartışacağız. Bugün diyabeti ve diyabetli insanları etkileyen en önemli konuları ele alacağız. Sağlık sistemleri, diyabetli insanların sayısındaki kaçınılmaz artışa nasıl yanıt verebilir? Sürdürülebilir bir geleceği nasıl sağlayabiliriz? Diyabet hastası olmak ne demektir ve diyabetli olmanın insanların hayallerine ulaşmayı engeller bir durum olmasını nasıl engelleyebiliriz? Bu anlamda nasıl uzun dönemli stratejiler oluşturabiliriz? Bu kapsamlı ve karmaşık sorunu sadeleştirmek ve onunla mücadele edebilmek için neler yapabiliriz?" diye konuştu.
Türkiye ve tüm dünyadan katılan konuşmacıların, birtakım temel sorunların ve potansiyel çözümlerin üzerinde duracağını dile getiren İlhan, Bill Clinton ve Kofi Annan'ın da zirveye kendi tecrübe ve görüşleriyle katılacaklarını söyledi.
İlhan, zirve kapsamında yarın ise bu sorunla mücadele konusunda kendilerine yardımcı olabilecek politikaları daha derinlemesine ele alacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Tıp camisında, sağlık sektöründeki farklı disiplinler diyabet tedavisinde nasıl biraraya gelerek çalışabilir ve hükümetin bu yaklaşımı desteklemekteki rolü nedir? Bunları görüşeceğiz. Diyabet sorununu nasıl doğru şekilde tespit edebiliriz ve dünya çapında kayıt sistemleriyle ilgili sonuçları takip edebiliriz? Sadece bu toplantıya katılmamız yeterli değil. Pazartesi olduğunda sadece geriye dönüp kendi söylediklerimizi hatırlamamalıyız. Hepimizin toplumlarının kaderi, geleceği elinde. Dolayısıyla bu salondan ayrıldığımızda toplumlarımıza, hastalarımıza, insanlarımıza katkı yapmak zorunda olduğumuzu hatırlamak zorundayız. Bu sebeple yarın ele alacağımız İstanbul Diyabet Yol Haritası son derece önemlidir. Ayrıca bundan sonra atacağımız adımlar son derece önemli. Çünkü gelecek nesillere şu sorunun yanıtını vermek zorundayız; 'Diyabet sorununu çözebilmek için neler yaptık?' Ümit ediyorum ki İstanbul'da çok güzel ve faydalı iki gün geçirirsiniz. Yine ümit ediyorum ki, bu forum sayesinde birbirimize ilham veririz. Harekete geçmek için birbirimize destek oluruz. Her bir dünya ülkesinde diyabetle yaşayan insanlara katkı yapmak için birlikte önemli adımlar atarız."
Muhabir: Hatice Şenses Kurukız
Yayınlayan: Berin Alpaslan Gökçe
Kaynak: