Uluslararası 3. Kabartma Kur'an Konferansı

Uluslararası 3. Kabartma Kur'an Konferansı

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İnaltekin:- "Kur'an'ın bir harfinin değişmesi dahi o ayetin anlamını tamamen değiştirebilir. Bu nedenle dünyada kabartma Kur'an birliğinin oluşturulması çok önemlidir. Çünkü bahsettiğimiz mukaddes ki

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İnaltekin, görme engelliler için braille alfabesiyle hazırlanan Kur'an-ı Kerim'deki harf birliğinin önemine değinerek, "Kur'an'ın bir harfinin değişmesi dahi o ayetin anlamını tamamen değiştirebilir. Bu nedenle dünyada kabartma Kur'an birliğinin oluşturulması çok önemlidir. Çünkü bahsettiğimiz mukaddes kitap Kur'an'dır. Allah'ın ayetlerinin kabartma Kur'an'da farklılık göstermesi, ülkeden ülkeye bir anlam değişikliğine sebebiyet verecektir." dedi.

Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi desteği ile İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde "Uluslararası 3. Kabartma Kur'an Konferansı" düzenlendi.

Konferans öncesi programa İran'dan katılan Sadık Abbasi, kabartma mushaftan Aşr-ı şerif tilaveti okudu.

Konferansın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İnaltekin, 3 yıl önce kurulan ve 20 ülkeye hizmet götüren Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği'ne tüm sivil toplum örgütlerinin desteklediğini belirtti.

Bakanlık olarak da bu birliğin yanında olduklarını ve konferansın da bakanlığa bağlı İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleştirildiğini hatırlatan İnaltekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile Bakanlığı olarak elbette ki yetimlere, öksüzlere, çocuklarımıza, sosyal yardıma ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza, kadınlarımıza ve engellilerimize sürekli yardımda bulunup, onlarla birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hizmet öyle farklı bir hizmet ki Kur'an'ın bir harfinin değişmesi dahi o ayetin anlamını tamamen değiştirebilir. Bu nedenle dünyada kabartma Kur'an birliğinin oluşturulması çok önemlidir. Çünkü bahsettiğimiz mukaddes kitap Kur'an'dır. Allah'ın ayetlerinin kabartma Kur'an'da farklılık göstermesi, ülkeden ülkeye bir anlam değişikliğine sebebiyet verecektir. Bu nedenle bu birliğin, yaptıkları bu çalışmadan dolayı gurur duyuyorum çok önemli bir hizmete imza atıyorlar."

Büyük davaların başında Mescid-i Aksa'nın geldiğini ifade eden İnaltekin, bugün Mescid-i Aksa'ya girişlerin yasaklanmaya başlandığını anımsattı.

Mescid-i Aksa'da büyük bir direnişin olduğunu belirten İnaltekin, "Kabartma Kur'an Birliğinin içinde bulunan ve bulunmayan tüm ülkeler artık bu zulme ses çıkartmaları gerekiyor. Bizler bu zulme karşı susarsak, bir avuç İsrail karşısında Müslümanların düştüğü duruma seyirci kalırsak, o zaman beynimizdeki, gönlümüzdeki engelleri halen kaldırmamışız demektir. Bu engelleri bir an önce kaldırmamız gerekiyor."

İnaltekin, birliğin en kısa sürede yeni bir yerde hizmet vermesi için bakanlık olarak ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını belirterek, birliğin çalışmalarını tüm Müslümanlara tanıtmak amacıyla bir dergi çıkarılması için de gerekli desteği vereceklerini söyledi.

- "Kur'an'dan doğan medeniyetin yeniden farkına varılması gerekir"

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı ve eski AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva da Kur'an'ın hakikatlerine vakıf olmuş kişiler arasında, engellilerin bulunması ve engellilerin bütün dünyaya bunu anlatmak için mücadele etmelerinin çok büyük bir hamd meselesi olduğunu söyledi.

Son birkaç asırdır, engellilerin hiçbir işe yaramadığı düşüncesinin bütün dünyaya yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirten Ayva, sahabelerin yaptığı şekilde hizmetlere devam eden kişilerin olmasının, bu bayrağın devam edeceğini gösterdiğini dile getirdi.

Kur'an'dan doğan medeniyetin yeniden farkına varılması gerektiğini vurgulayan Ayva, "Kur'an'dan doğan medeniyetin, medeniyetimizden doğan kültürün, kültürümüzden doğan davranış ve bakış açımızın tekrar kazanılması lazım. Şu anda müthiş derecede bunun etkisi altındayız." dedi.

Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Aydın da Kur'an-ı Kerim'in, insanların yeryüzü hayatını nasıl yaşaması gerektiği konusunda Müslümanlar için hadisi şeriflerle beraber tek rehber olduğunu belirtti.

Allah'ın, yaradılış hikmetinin bir gereği olarak insanları farklılıklar içinde yarattığını anlatan Aydın, "Engellilik bir farklılık olarak var edilmiş. Dolayısıyla bizim bu farklılığı doğru anlamamız, yaradılış hikmetine saygı duymamızın bir gereği. Hiçbir farklılık Allah'a kul olmaktan insanı men edemez." dedi.

Bugün Mushaf-ı Şeriflerde görülen harflerin birer insan icadı olduğunu ifade eden Aydın, "Dünya nüfusunun çoğunluğu gördüğü için Mushaf-ı Şerifler, görenler için üretildi. Fiziksel boyutları vahyin bir parçası değil. Dolayısıyla görme engellilerin de Kur'an-ı Kerim'e erişim ihtiyacı olduğundan 1960 yıllardan itibaren kabartma yazı olarak aktarılmaya başlandı." diye konuştu.

Aydın, 3 yıllık kuruluş olmalarına rağmen fevkalade hizmetler ortaya koyduklarını, Afrika ülkeleri başta olmak üzere, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Şili gibi ülkelerdeki görme engelli Müslümanlar için kabartma mushaf gönderdiklerini söyledi.

Çalışmalarının önemli bir parçasını kabartma imlasının tevhidi meselesi olduğunu belirten Aydın, kabartma Kur'an-ı Kerim hizmetleri noktasında kalıcı eserler bırakmanın birliğin hedefleri arasında olduğunu sözlerine ekledi.

- "İslamiyet'te insanlar arasında ayrım yoktur"

Açılış konferansında konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan da, insan engelli olsun olmasın hiçbir ayrım yapmadan Kur'an-ı Kerim'in herkese ulaştırılmasının buyurulduğunu, bunun en bariz örneğinin Peygamber Hazreti Muhammed'in hayatında görüldüğünü, görme engelli bir sahabeyi hem müezzin hem de yerine Medine'ye vali vekili olarak tayin ettiğini söyledi.

Hazreti Muhammed'in, insanların ehil olduğu bir iş varsa o vazifeyi ona vermekten geri durmadığını anlatan Turan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çünkü ehliyet esastır burada. İslam dininde prensip olarak bir şey vazife olarak talep edilmez. 'İlle de ben olayım' demek zaaftır ve doğru bir yol değildir. İslamiyet'te insanlar arasında ayrım yoktur. Allah kulları arasında nimetlerini taksim etmiştir. Her kulunu da ayrı ayrı şeylerle imtihan eder. İnsanların iradesi dışında sahip olduğu meziyetten dolayı kibirlenmeye, başka insanlara tasalanmaya hiç hakkı yoktur. Kendi iradesi dışında sahip olmadıklarından veya kaybettiklerinden dolayı da hiçbir zaman kendini kötü görme durumunda değildir.Vazifemiz şükretmek. Birbirinizi ayıplamayın, kusur bulmaya çalışmayın, birbirinizi rencide edecek lakaplarla çağırmayın. Kınadığınız başınıza gelmeden ölmezsiniz."

İnsanların, dini öğrenirken dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Turan, "Bir mealden bir şey okuyor müftü kesiliyor." dedi.

Sarıyer İlçe Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu, İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Taner Tula'nın da katıldığı konferansta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz ve Öznur Çalık, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Harun Karaca ve İsmet Uçma'nın gönderdiği telgraflar okundu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :