"Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı" toplantısı

"Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı" toplantısı

Bursa Valisi Karaloğlu:- "Taraflar arasında ciddi bir iş birliğini oluşturabilirsek Bursa'nın 2026 Kış Olimpiyatları'na talip olması gerektiğini düşünüyorum"

BURSA (AA) - Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "Taraflar arasında ciddi bir iş birliğini oluşturabilirsek Bursa'nın 2026 Kış Olimpiyatları'na talip olması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Bursa Valiliği koordinasyonunda, Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Uludağ'da bir otelde Uludağ ve yakın çevresinde turizm imkanlarının yılın dört mevsimine yayılması, geliştirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bölgenin kış turizminde uluslararası bir cazibe merkezi olması amacıyla "Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı" toplantısı düzenlendi.

Karaloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Uludağ'ın olması gereken noktada bulunmadığını söyledi.

Uludağ'ın orman bölgesi ve milli park olduğunu hatırlatan Karaloğlu, ormanların Anayasa'ya göre korunduğunu aktararak, "Uludağ'ın en büyük problemlerinden biri, sahibinin çok olması. Bazen sahipsizlik problemdir, bazen de sahibin çok olması. Bazen sevgisizlik problemdir, bazen de çok sevmek. Uludağ'da doğal sit alanlarımız var. Bunları koruyamazsak Uludağ özelliğini kaybeder." ifadelerini kullandı.

Sadece kış sezonunda hizmet veren Uludağ'ın yılın 12 ayında kullanılması gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, bu doğrultuda yetki sahasına giren tüm kurumları ve işletme sahiplerini ortak aklı ortaya koymaları konusunda uyardı.

Bu planlamanın, ilerleme yolunda yapılacak çalışmaların birinci ayağı olması gerektiğini dile getiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Hedefimiz 12 ay Uludağ. Şu anda 1 Ocak'ta açılıp 15 Mart'ta kapanan bir Uludağ kış sezonundan bahsediyoruz. Yazıktır, günahtır. Sadece üç aylık bir sezon için bin 800 rakıma inşaat yapmanın bir manası yok. Uludağ'ı 12 ay kullanmak zorundayız. Rakamlara baktığımızda, Uludağ'a çıkan insanların yüzde 65-70'inin kışın dışında geldiğini görüyoruz. Gelen ne görüyor burada? Gelen bir şey bulamıyor. Bütün kurumlara sesleniyorum; lütfen hepiniz dağı çok sevin ama sevginiz dağa zarar verecek noktaya varmasın. Şu anda o noktadayız maalesef. Hepimiz çok seviyoruz ama iş birliğimiz olmadığı için dağ yerinde sayıyor, işletmeci feryat ediyor."

Karaloğlu, tarafların bu plan ortaya çıktıktan sonra yapması gerekeni yapması ve Uludağ'ı hak ettiği yere taşıması gerektiğine değindi.

Türkiye'de artık birçok kayak merkezi bulunduğunu ve bu alanda rekabetin arttığını ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Her merkezin kendisini yenileme noktasında uluslararası merkez olma gayreti var. Uludağ'da yapmamız gerekeni yapmazsak bugünü arar hale geliriz. Artık Bursa'nın, uluslararası yarışları alabilecek kayak alanlarına, kayak pistlerine ihtiyacı var. Planı ortaya çıkarttıktan sonra bu taraflar arasında ciddi bir iş birliğini oluşturabilirsek Bursa'nın 2026 Kış Olimpiyatları'na talip olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun iki sebebi var: İlki, artık Uludağ'ın uluslararası standartlarda bir kayak merkezi seviyesine ulaştığını dünyaya göstermek. İkinci ve daha önemli kısmı da 2026 Bursa'nın fethinin 700'üncü yılıdır. Aynı zamanda bizim için de 700'üncü yıl kutlaması kış olimpiyatlarının Bursa'da yapılmasına vesile olabilir. Bunun için gerçekten çok ciddi çalışma yapmak lazım. Bu planlama bunun birinci ayağı olabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :