Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Eski Finlandiya Başbakanı Aho:- "Piyasalar iyiyse ekonomi iyiyse maliye bakanı olmak, başbakan olmak çok zor bir şey değil"- "Eğitim sistemine çok büyük bir yatırım yaptık ki kaliteli insan yetiştirelim"

BURSA (AA) - Eski Finlandiya Başbakanı Esko Aho, "Piyasalar iyiyse ekonomi iyiyse maliye bakanı olmak, başbakan olmak çok zor bir şey değil" dedi.

Aho, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin General Electric Türkiye Üst Yöneticisi Canan Özsoy moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Dijital Ekonomi ve Büyüme Stratejileri" oturumunda, Finlandiya'nın iki kez ekonomik krizle baş başa kaldığını hatırlattı.

Kendisinin başbakanlığı döneminde 1990'larda ülkesinin eksi 7 büyümeyle yoluna devam ettiğini anlatan Aho, Finlandiya'nın bu süreçten sonra muazzam bir dönüşüm yaşadığını vurguladı.

Aho, o süreçte ülkesinin yüzde 4-5'lik büyüme yakaladığını dile getirerek, bir ülke ile bir şirketi dönüştürme noktasında bazı ortak paydalar bulunduğuna değindi.

Piyasanın ihtiyaçlarına cevap verebilen şirketlerin başarıyı yakalayabileceğini, aynı şeyin ülkeler için de geçerli olduğunu kaydeden Aho, "Piyasalar iyiyse ekonomi iyiyse maliye bakanı olmak, başbakan olmak çok zor bir şey değil. Dolayısıyla bu dengeyi korumak ekonomide çok önemlidir. Bu dengeyi kurduktan sonra şirketinizi veya ülkenizi bir adım daha ileriye götürmeye çalışırsınız" diye konuştu.

Şirketler ve ülkeler için teknolojinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Aho, elektriğin keşfedilmesi, ardından cep telefonunun üretilmesiyle dünya ekonomisinde çok ciddi dönüşüm gerçekleştirildiğini belirtti.

Baş döndürücü bir şekilde yaşanan dönüşümlere ayak uydurmak gerektiğini anlatan Aho, şunları kaydetti:

"Finlandiya'da 1990'larda bir teknoloji kriziyle karşı karşıya kaldık. Avrupa Birliği'ne o dönemlerde aday ülke olması aslında Finlandiya'nın tüm konseptini, tüm iş yapış biçimini değiştirdi. Bir de eğitim sisteminde reformlar yapmaya çalıştık. Eğitim sistemine çok büyük bir yatırım yaptık ki kaliteli insan yetiştirelim. Bir de krizin ortasında dahi Ar-Ge'ye çok büyük bir bütçe ayırdık. Devletin yaptığı yatırımların, şirketlerin yatırımlarıyla paralel olmasına çalıştık."

Uludağ Ekonomi Zirvesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :