Ülker'den ŞOK çıkış
Ülker yatırımlarına yeni bir sektörü daha ekledi
Ülker markasını bünyesinde barındıran Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları, Migros'a ait Şok markalarını aldı. Böylece Ülker perakende sektörüne girdi.
Ülker Grubu 'Şok'la perakende sektörüne de girdi. İngiliz BC Partners'ın iştiraki Moonlight Capital, 2008 yılında 1 milyar 977 milyon liraya Koç Holding'ten aldığı Migros'un bünyesinde yer alan Şok Ucuzluk Marketleri'ni sattı. 600 milyon lira bedelle gerçekleşen satışla Şok, Ülker markasını bünyesinde barındıran Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları'nın oldu.
40 milyon lirası peşin
Migros'tan yapılan açıklamada, şirketin yüzde 99,60 hissedarı oldukları Şok Marketler'deki hisselerinin tamamının malvarlığı ile birlikte 600 milyon lira bedelle Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları'na satıldığı belirtildi. Satış bedelinin 40 milyon lirasının imza tarihinde peşin olarak ödendiği, Rekabet Kurumu'ndan izin alınmasının ardından hisse devrinin gerçekleşeceği belirtildi.
Para borca gidecek
Gözde Finansal'dan yapılan açıklamada ise, "Şirketimiz perakendecilik sektöründe faaliyet gösteren Şok'a 'finansal varlık olarak yatırım yapmak için' sözleşme imzalamıştır" denildi. Migros Genel Müdürü Özgür Tort, Şok'ta bugüne kadar bir değer yarattıklarını söyledi. Tort, "Yapılan anlaşma her iki tarafın için de 'kazan kazan' anlamına geliyor" dedi.
Geçen yılın ilk 3 ayında.1.4 milyar lira ciro elde eden Migros, 2011'in 3 aylık döneminde bu rakamı 1.6 milyar liraya çıkardı. Geçen yılın ilk 3 ayında 58.8 milyon lira net kâr açıklayan şirket, bu yılın aynı dönemde 134.4 milyon lira zarar etti. 2010'da 6.3 milyar lira ciroyu yakalayan Migros'un 1.6 milyar lira borcu bulunduğu ve elde edilecek 600 milyon liranın borca gideceği belirtildi.
Bin 230 mağazası Bİn 259 çalışanı var
Şok'un 70 ilde bin 230 mağaza bulunuyor. 236 bin metrekare alanda hizmet veren Şok bünyesinde bin 259 kişi çalışıyor. Yıldız Holding bünyesindeki Bizim Toptan ise 56 ilde 113 mağaza ile faaliyet gösteriyor. 2002'den bu yana toptan satış yapan Bizim Toptan, satın alma ile birlikte perakendeciliğe girmiş oldu.
Yatırımlarımız Türkiye ile sınırlı kalmayacak
Gözde Finansal Hizmetler Başkan Yardımcısı Atilla Kurama, satışın bir haftada gerçekleştiğini söyledi. Şok’u büyütmeyi hedeflediklerini kaydeden Kurama, “Türkiye’de büyüme öngördüğümüz şekilde olursa, bu iş de büyüyecek” dedi. Atilla Kurama, yılda en az 1-2 yatırım hedeflediklerini söyledi. Yatırım alanlarının Türkiye ile sınırlı olmadığını belirten Kurama, Türkiye dışındaki alanlarda da yatırım yapma alternatiflerini değerlendirdiklerini kaydetti.