Ukrayna'ya ilişkin alınan AGİT kararı

Ukrayna'ya ilişkin alınan AGİT kararı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, ülkenin doğusunda çatışan tarafların güçlerini ve silahlarını çekmesini öngören kararın imzalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, geçen hafta Belarus’un başkenti Minsk’te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üçlü temas grubunun Ukrayna’nın doğusundaki Zolotoe, Petrovskoye, Stanitsa Luganskaya bölgelerinde çatışan tarafların güçlerini ve silahlarını geri çekmesini öngören kararı imzalamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Bilgiç, konuya ilişkin yöneltilen bir soruya cevabında, Türkiye'nin Ukrayna’daki krize, ülkenin toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde barışçıl çözüm bulunması yönündeki tüm çabaları desteklediğini hatırlattı.

Bu çerçevede, üçlü temas grubu bünyesinde yer alan, Ertuğrul Apakan'ın koordinatörlüğündeki "Güvenlik Çalışma Grubu"nda varılan mutabakat sonucunda taraflarca “Kuvvetlerin ve Silahların Birbirlerinden Uzaklaştırılmaları Hakkındaki Çerçeve Karar”ın imzalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bilgiç, "Söz konusu kararın nihai barış çabalarına önemli bir katkı sağladığını değerlendiriyor, tarafların bu doğrultudaki iradelerini muhafaza ederek mutabakatı uygulamaya dönük adımları atacaklarını ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.

Geçen hafta Belarus’un başkenti Minsk’te imzalanan karar, Ukrayna’nın doğusunda belirlenen üç bölgede (Zolotoe, Petrovskoye, Stanitsa Luganskaya) çatışan tarafların güçlerini ve silahlarını geri çekmesini öngörüyor. Kararda, AGİT, Rusya, Ukrayna ve tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ile Lugansk bölgelerinin temsilcilerinin imzaları bulunuyor.

Ukrayna tarafından Leonid Kuçma’nın sözcüsü Darka Olifer, çerçeve anlaşmanın uygulanma aşamasında güçlerin tüm cephe hattından geri çekilmesi yönünde bir yaklaşım geliştirilebileceğini belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :