Ukrayna’nın doğusundaki kriz

Ukrayna’nın doğusundaki kriz

AGİT: - "Donbas’ta ateşkes ihlali yüzde 75 arttı”

KİEV (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Şef Yardımcısı Aleksandr Hug, Donbas’ta ateşkes ihlalinin yüzde 75 arttığını bildirdi.

Hug, düzenlediği basın toplantısında misyonun Ukrayna’nın doğusundaki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Donbas’taki durumun kötüleştiğine dikkati çeken Hug, “Geçen hafta özel gözlem misyonu, bir önceki haftaya göre ateşkes ihlalinin yüzde 75 arttığını gözlemledi.” dedi.

Bölgede Minsk Anlaşması'na aykırı silahların sayısında da artış kaydedildiğini belirten Hug, top, havan topu, tank ve roket sistemlerinden kaynaklanan bin 200 patlamanın kayıtlara geçtiğini aktardı. Hug, bir önceki hafta bu patlamaların sayısının 191 olduğunu hatırlattı.

Hug, çatışmalardan dolayı bölgede sivillerin hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Misyon geçen hafta sivil yerleşim birimlerinde 11 vatandaşın yaralandığını doğrulamıştır. Yaralanmaların hepsi sivil yerleşim birimlerindeki patlamalar sonucunda olmuştur.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna'da 16 Şubat-15 Mayıs 2017 dönemini kapsayan insan hakları durumu raporunda Donbas'ta hükümet yanlısı güçler ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmaların başlamasından bu yana 2 bin 777’si sivil 10 bin 90 kişinin öldüğünü, 23 bin 966 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :