Ukrayna’nın doğusundaki kriz

Ukrayna’nın doğusundaki kriz

Ukrayna Başbakanı Groysman: - “Nisan’ın ilk 5 günü içerisinde 250’den fazla ateşkes ihlali yaşandı”

KİEV (AA) – Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Donbas’ta 1 Nisan’dan itibaren ilan edilen ateşkesin 250’den fazla kez ihlal edildiğini söyledi.

Groysman, Estonya Başbakanı Jüri Ratas, Letonya Başbakanı Maris Kuçinskis, Litvanya Başbakanı Saulis Skvernelis ile görüştü.

Groysman görüşmede yaptığı konuşmada Rus hibrit güçlerinin Donbas’ta 406 Rus tankı, 848 zırhlı personel taşıyıcı, 208 çok namlulu roketatar, 732 topçu sistemi ve 413 hava savunma topu bulundurduğunu bildirdi.

Rusya yanlısı ayrılıkçı silahlı güçlerin yaklaşık 40 bin kişi olduğunu, 4 bin Rus askerinin ise Donbas’ta değişimli olarak bulunduğunu kaydeden Groysman, “Bütün bunlar Rusya’nın desteğiyle gerçekleşiyor. Bütün silahlar Rusya’dan geliyor ve saldırıların gerçekleşmesine imkan sağlıyor.” dedi.

Ukrayna’ya ait Kırım’ın güzel sahillere sahip olduğunu, ancak şimdi yarımadanın Rusya’nın askeri hatta nükleer üssü haline dönüştüğünü söyleyen Groysman, “Bu, bütün medeni dünya için tehdit anlamına gelmektedir. Bunu çok ciddi şekilde düşünmemiz gerekir.” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda Paskalya bayramı öncesi ilan edilen ateşkes ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Groysman, Rusya’nın sorumluluklarını ihmal ettiğini ve yerine getirmediğini öne sürdü. Groysman, “Nisan’ın ilk 5 günü içerisinde 250’den fazla ateşkes ihlali yaşandı.” ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :