UDEF 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı

UDEF 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (3)- "Eskiden misafir öğrencilere çalışma izni verilmiyordu. Bir süre önce bu konuda hazırlıklara başladık, inşallah yakında hem öğrenciler hem mezunlar için çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz"- "Şimdi 115 bin m

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eskiden misafir öğrencilere çalışma izni verilmediğini hatırlatarak, "Bir süre önce bu konuda hazırlıklara başladık, inşallah yakında hem öğrenciler hem mezunlar için çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından düzenlenen "11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen 16 yıldaki serencamının, bir ülkenin doğru politikalarla kısa sürede nasıl kalkınabileceğinin, nasıl güçlenebileceğinin en çarpıcı örneği olduğunu söyledi.

Erdoğan, sadece eğitimde katettikleri mesafenin dahi başlı başına bir başarı hikayesi olduğunu anlatarak, 2000'li yılların başına kadar Türkiye'de eğitim-öğretim sisteminin çok sorunlu, sıkıntılı bir görüntü içinde olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin o dönemde dışarıdan gelen yüz binlerce öğrenciye kapılarını açmak bir yana, kendi evlatlarının taleplerini dahi karşılayamaz durumda olduğunu aktaran Erdoğan, "Ülkemizde 2002 yılında 76 üniversite ve ön lisansı, lisansı dahil 384 bin öğrenci kapasitesi vardı. Halbuki her yıl orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenci sayısı bu rakamın iki katına yakındı. Öyle olunca da milyonlarca öğrencinin üniversite kapısında biriktiği bir fotoğraf ortaya çıkıyordu." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut 76 üniversitenin üzerine son düzenleme ile 131 üniversite daha ilave edip, bu sayıyı 207'ye çıkardıklarını belirterek, üniversite kontenjanlarının sayısını da bir milyona yaklaştığına vurgu yaptı.

Böylece kendi mezunlarının yanında dünyanın dört bir yanından gelenlere yükseköğretim fırsatı verebilecek düzeye geldiklerini ifade eden Erdoğan, "Aynı şekilde yükseköğrenim yurtlarımızda 182 bin yatak vardı, biz 452 bin daha ilave ederek 634 bine yükselttik. Bu imkandan misafir öğrencilerimiz de istifade ediyor. Şu anda 161 farklı ülkeden 10 bin civarında öğrencimiz yurtlarımızda barınıyor. Yurt kapasitesini artırdıkça bu sayıyı da artırıyoruz." dedi.

Erdoğan, eskiden Türkiye'ye gelen misafir öğrencilerin önemli bir kısmı barınma sorununu çözemedikleri için eğitimlerini yarım bırakarak ülkelerine döndüklerine işaret ederek, şimdi kamu ve vakıf yurtlarının yanında çalışma izinleri konusunda da çok önemli düzenlemeler yapıp öğrencilerin eğitimlerini sürdürmelerine destek olduklarını söyledi.

- Misafir öğrencilere müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, misafir sorunlarını, sıkıntılarını çok yakından takip ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün burada bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz, kendi nam ve hesabına okuyan misafir öğrencilerimiz, belli dönemlerde ikamet belgelerini yenilemek mecburiyetindeler. İçişleri Bakanlığı'mıza bağlı Göç İdaresi tarafından verilen bu belge için kurum önünde çok ciddi yığılmalar yaşanıyordu. Şimdi 115 bin misafir öğrencimizin tamamı da ikamet belgelerini Göç İdaresi'ne gitmeden kendi üniversitelerinden alabilecekler. Böylece hem işlemler daha hızlı olacak hem de yığılmaya meydan verilmeyecek. Yeni ikamet belgesi uygulamasının tüm misafir öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Aynı şekilde bir başka önemli düzenleme de Genel Sağlık Sigortası konusundadır. Türkiye, dünyadaki en gelişmiş Genel Sağlık Sigortası ve sağlık hizmeti sistemine sahip ülkedir. Ülkemize gelen tüm misafir öğrencilerimiz artık eskisi gibi üç ay beklemeden derhal Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil olabileceklerdir. Eskiden kalma sigorta prim borcu olan öğrencilerimizin de gecikme faizleri silindi. Sadece ana paralarını ödeyerek bu yükten kurtulabilecekler."

- "Çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz"

Bir başka önemli düzenlemenin de çalışma izinleri konusunda yapıldığını aktaran Erdoğan, "Eskiden misafir öğrencilere çalışma izni verilmiyordu. Bir süre önce bu konuda hazırlıklara başladık, inşallah yakında hem öğrenciler hem mezunlar için çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Salonda coşkulu alkışlar üzerine Erdoğan, "Tek milletiz dedik ya kardeşiz dedik ya. Öyleyse gereğini yapacağız." dedi.

- "Unutmayın, yönetmezsek yönetiliriz"

"Birlikten kuvvet doğar" atasözünü hatırlatan Erdoğan, öğrenci ve mezun derneklerinin başlattığı birlik sürecini UDEF'le bir adım daha ileri taşıdıklarına inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu teşebbüsü hep birlikte desteklemeleri gerektiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şayet bu alanı birlikte doldurmazsak FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine ve sömürge ayıbını alınlarının ortasında taşıyan güçlere fırsat vermiş oluruz. Aynı medeniyetin mensupları aynı ideallerin sahipleri olarak kendi geleceğimizi kendimiz belirlemeliyiz. Sizlerden ricam, kendi ana dilinize, kendi öz kültürünüze, kendi gerçek tarihinize sahip çıkmanızdır. Aynı tavsiyeyi kendi evlatlarımıza da yapıyoruz. Maalesef tıpkı Batılı ülkelere gidenler gibi sayıları çok az da olsa Türkiye'ye gelen öğrencilerimiz arasında da ahlaki yozlaşmadan suç çetelerinin pençesine düşmeye kadar yolunu kaybedenler de çıkabiliyor. Bu gençler zaten eğitim hayatlarını bitiremedikleri gibi geleceklerini de karartarak ülkemizden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Halen misafir ettiğimiz 115 bin öğrencimizden tek birinin böyle bir duruma düşmesine gönlüm rıza göstermez. Kendi evlatlarımızın geleceği konusunda ne hissediyorsak onların üzerine ne kadar titriyorsak sizler için de aynı duygular içerisindeyiz. Herkese ulaşmak, herkese kol kanat germek elbette mümkün değil ama sizler kendi aranızdaki dayanışmanızı güçlü tutarsanız biz de elimizden gelen tüm desteği sağlayarak bu sıkıntıları en aza indirebiliriz. Sizlerin her birini, ülkelerinizin, bölgelerinizin, toplumlarınızın seçkin ve saygıdeğer birer temsilcisi olarak görüyor bu şekilde davranıyoruz. Türkiye'yi ikinci vatanınız olarak kabul etmenizden büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkelerinize döndüğünüzde her birinizi fahri temsilcilerimiz olarak göreceğimizden şüpheniz olmasın. Bu ağı ne kadar genişletir ne kadar sıkı tutarsak hep birlikte o kadar kazançlı çıkarız."

Küresel düzende özellikle de cari siyasi ve ekonomik sistemde bu ilişkilerin tarafları için katlanarak artan olumlu sonuçları olduğunu dile getiren Erdoğan, "Unutmayın, yönetmezsek yönetiliriz. Artık önce kendi kendimizi onunla birlikte bölgemiz ve nihai olarak dünyayı özgürlük, adalet, demokrasi, refah ve güvenlik temelinde yönetme zamanının geldiğini düşünüyorum. Gelin, hem kendimizin hem ülkelerimizin hem de tüm dünyanın iyiliği için bu fırsatı değerlendirelim." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilere eğitim öğretim hayatlarında başarılar dileyerek, "Ülkelerinize döndüğünüzde ailelerinizden başlayarak tüm halkınıza selamlarımı, şahsım ve milletim adına muhabbetlerimi göndermenizi sizlerden rica ediyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

(Bitti)

UDEF 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :