
Üç Kuşaktır Aynı Meslek
Bilecik'te dedesinden babasına ve ardından kendisine geçen fidancılık mesleğini ilk günkü aşkla yapan Volkan Ayaz, "Dedemden bana biraz kalan bu mesleği...
Bilecik’te dedesinden kalan fidancılık mesleğini sürdüren Volkan Ayaz, bu işi ilk günkü aşkla yaptığını söyledi. Her hafta kurulan pazar ve pazartesi pazarlarında aracının arkasına yüklediği fidanları satan Ayaz, mesleği babasından öğrendiğini belirtti.
Ayaz, "Dedemden bana biraz kalan bu mesleği babamdan öğrendiğim kadarıyla yapmaya çalışıyorum" diyerek, fidancılığın aile geleneği olduğunu vurguladı.
“Bitkileri Kendimiz Üretiyoruz”
Ayaz, 35 yıldır ailecek bu işi yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Dededen kalma bir firma sahibiyiz ve bitkileri kendimiz üretiyoruz. Tarım Bakanlığının bize verdiği yetki çerçevesinde fidancılık hizmeti vermekteyiz. Bilecik’e en doğru hizmeti vermek için çalışıyoruz. İnsanları bilgilendiriyoruz; nereye, ne fidan ekeceklerini, hangi gübreleri kullanacaklarını, bahçe kurulumu, sulama, peyzaj gibi konularda yardımcı oluyoruz. Hangi rakıma hangi fidan gider, onu öneriyoruz. Gübreleme, budama, sulama gibi işlemlerde de destek sunuyoruz.”
En Çok Tercih Edilen Fidanlar
Ceviz, kiraz, kayısı, ayva ve vişne fidanlarının en çok talep gören ürünler olduğunu ifade eden Ayaz, şu bilgileri paylaştı:
“Şu anda poşetli fidanlara geçtik. Poşetli fidanlarımız 150 liradan başlıyor. Fiyatlar, ağacın türüne, boyutuna, meyveli ya da saksılı olmasına göre 500, 550, 750 ve bin liraya kadar çıkabiliyor. Ayrıca egzotik meyveler olarak yaban mersini, aronya ve dağ çileği gibi türleri de üretmeye başladık. Bölgemizde Küplü ve Bekdemir köylerinde artık kivi de yetiştirilmeye başlandı.”**
Hem Satış Hem Danışmanlık
Volkan Ayaz, yalnızca satış yapmakla kalmayıp, müşterilerine fide seçiminden bakımına kadar her aşamada destek verdiklerini belirtti. Ayaz’ın fidancılığı, sadece bir geçim kaynağı değil; aynı zamanda Bilecik’in tarımsal kültürüne katkı sunan bir yaşam biçimi olarak öne çıkıyor.
Kaynak: