TYB’de “NURİ PAKDİL NE DEMEK İSTEDİ?” Konuşuldu

TYB’de “NURİ PAKDİL NE DEMEK İSTEDİ?” Konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği programda Şair Mustafa Aydoğan Mütefekkir Nuri Pakdil’i anlattı.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2017 etkinlikleri bütün hızıyla devam ediyor. 7 Ekim Cumartesi günü Konya İl Halk Kütüphanesi’nde yapılan “Nuri Pakdil Ne Demek İstedi?” başlıklı konferansta şair ve yazar kimliğiyle bilinen Mustafa Aydoğan, Nuri Pakdil üzerine yazdığı biyografik eserini anlattı.

tyb’de-“nuri-pakdil-ne-demek-istedi”-konusuldu-(2).jpg

tyb’de-“nuri-pakdil-ne-demek-istedi”-konusuldu-(3).jpg

tyb’de-“nuri-pakdil-ne-demek-istedi”-konusuldu-(4).jpg

 

Nuri Pakdil’in Maraş senelerindeki öğrencilik hayatını, ardından İstanbul’da devam eden Hukuk Fakültesi dönemini ve en önemlisi Edebiyat dergisini çıkardığı 1969-1984 senelerini dile getirdi. Genel bir Nuri Pakdil portresi çizen Aydoğan, Pakdil’in örneği az bulunur bir “cins”, “karizmatik” insan olduğunu belirtti ve hayatından çeşitli örnekler verdi.

Nuri Pakdil’in tiyatro yazarlığına ve şairliğine değinen Mustafa Aydoğan, Sezai Karakoç’un ve diğer sanatçıların Nuri Pakdil üzerindeki etkilerinden bahsetti ve şöyle dedi: “Nuri Pakdil yedi güzel insanın ortaya çıkmasına vesile olan insandır. Bu yedi güzel adam da hepimizin bilmiş olduğu o dergiler ve yayınlamış oldukları kitaplar vasıtasıyla Türkiye’de edebiyatın gidişatına doğrudan müdehale etmişlerdir. Tamamıyla ilâhî olanı insanî olana indirgeyen bir edebiyatı, ilâhî olanı dışlayıp salt insanî olana, humanist bir zemine indirgenen edebiyatı tekrar insan seviyesinden alarak ilâhî bir mecraya koyan bir algının, bir mantığın gelişmesine vesile olmuştur Nuri Pakdil bu güzel insanları yetiştirerek. Eğer Nuri Pakdil olmasaydı Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Alaaddin Özdenören, Akif İnan gibi isimler kendilerinin farkına varamayabilirlerdi ve Türkiyeyi dönüştürebilecek bir hareketin içine giremeyebilirlerdi, böyle bir yola giremezlerdi. Bunların edebiyatın bir değer olduğunu kavramaları tamamıyla Nuri Pakdil ile karşılaştıkları ânla ilişkilidir…” Türkiye’de yaşayan kalem erbabının Nuri Pakdil’e borçlu olduğunu, Pakdil’in her ne yaptı ise İslam davası için yaptığını belirten Aydoğan; “Nuri Pakdil’in dünyada bir tek derdi vardı: ‘Bütün dünya Müslüman olsun diye bu cânım bu tendedir’diyor. Eğer bu ilkeye uygun değilseniz, en yakın arkadaşı bile olsanız, size son derece acımasız davranabilir. Çünkü önemli olan arkadaşlık hukuku değil kendini adayabilme kabiliyetin var mı, yok mu? ölçüsü buydu Nuri Pakdil’in…”dedi. Mustafa Aydoğan’ın Nuri Pakdil’e ilişkin konferansından istifade ettiklerini belirterek; konuşmacıya ve katılımcılara teşekkür eden TYB Konya Şube başkanı Prof. Dr. Hayri Erten; “Bir toplumun ihtiyaç duyduğu kendi edebiyatçısını, sanatçısını, din adamını, doktorunu, öğretmenini, askerini yetiştirmelidir.”dedi. Program sonunda konuşmacı Mustafa Aydoğan’a günün hatırasına TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ve Doç. Dr. Abdullah Harmancı tarafından Katılım Belgesi takdim edildi.Haber Merkezi 

Etiketler :