Tuz Tüketiminin Azaltılması 8 Buçuk Milyon Ölümü Engelleyebilir

Tuz Tüketiminin Azaltılması 8 Buçuk Milyon Ölümü Engelleyebilir

Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, Dünya Tuza Dikkat Haftası'nda yaptığı açıklamalarda, tuz tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Dünya Tuza Dikkat Haftası, Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral'ın önemli uyarılarıyla aydınlandı. Doç. Dr. Oral, tuz tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, dünya genelinde yapılan araştırmalardan elde edilen çarpıcı sonuçları paylaştı.

Tuzun insan vücudu için gerekli bir mineral olduğunu belirten Doç. Dr. Oral, ancak günlük alınan tuz miktarının önemli olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisinin günlük kişi başı 5 gram tuz tüketimi olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Oral, ülkemizde ise bu miktarın 9 ile 12 gram arasında seyrettiğini ifade etti. Bunun temel sebeplerinden birinin sofra tuzu ve fast food tüketiminin yaygınlaşması olduğunu belirtti.

Tuzun fazla tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini açıklayan Doç. Dr. Oral, bu durumun hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıkları artırabileceğini ve inme riskini artırabileceğini vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, sadece sofradaki tuzun azaltılmasıyla 8 buçuk milyon kişinin ölümünün azaldığını gösterdiğini belirten Doç. Dr. Oral, sofra ve fast food tüketimindeki tuz miktarının azaltılmasının inme, kardiyovasküler hastalıklar ve kemik erimesi gibi sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini dile getirdi.

Dünya Tuza Dikkat Haftası vesilesiyle yapılan bu uyarılar, tuz tüketimi konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı ve sağlıklı yaşam için önlemler almayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.