"Türkmenler olarak bağımsızlık referandumuna tamamen karşıyız"

"Türkmenler olarak bağımsızlık referandumuna tamamen karşıyız"

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kazancı:- "Türkmenler olarak bağımsızlık referandumuna tamamen karşıyız çünkü bölgenin bölünmesini istemiyoruz. Bölge bölündüğü zaman Kürtler devlet kurduğunda Araplar, Türkmenler ve Yezidiler de aynı iddiada buluna

ANKARA (AA) - ERCAN CANBOLAT - Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, Türkmenler olarak bağımsızlık referandumuna tamamen karşı olduklarını çünkü bölgenin bölünmesini istemediklerini belirterek, "Bölge bölündüğü zaman Kürtler devlet kurduğunda Araplar, Türkmenler ve Yezidiler de aynı iddiada bulunacaklar." dedi.

Suriye'de iç savaşın altıncı yılı devam ederken ABD'nin 2003'te işgal ettiği Irak'ta da 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapılması öngörülüyor. Irak Türkmenlerinin Türkiye Temsilcisi ve önemli isimlerinden Kazancı, AA muhabirine bağımsızlık ve bölge sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kazancı, 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunun sorulması üzerine, "Türkmenler olarak bağımsızlık referandumuna tamamen karşıyız çünkü bölgenin bölünmesini istemiyoruz. Bölge bölündüğü zaman Kürtler devlet kurduğunda Araplar, Türkmenler ve Yezidiler de aynı iddiada bulunacaklar." ifadesini kullandı.

Irak'ta Sünni-Şii mezhep çatışması alevlenirse bu bölgede çıkan çatışmanın önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Kazancı, "İsterseniz Irak'ı bölme projesi deyin isterseniz referandum deyin bu Irak'ı bölme projesidir ve biz buna toptan karşıyız. Biz birlik ve bütünlükten yanayız." değerlendirmesinde bulundu.

Kazancı, ABD'nin ve Batı'nın bağımsızlıkla ilgili tutumu hakkında, "Baba George H. W. Bush, Yugoslavya'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz dedikten 6 ay sonra ülke beşe bölündü. Avrupa olsun Batı olsun söylemde referanduma karşılar umarım eylemde de karşı olurlar. Eğer Irak bölünürse Ortadoğu bölünür ve bu durumda Batılılar da rahat içinde yaşayamaz." diye konuştu.

Kazancı, Türkiye'den bağımsızlık referandumu vesilesiyle ne gibi bir destek istedikleriyle ilgili şunları kaydetti:

"Türkiye, en üst perdeden bizzat Cumhurbaşkanı'nın (Recep Tayyip Erdoğan) ağzından bu referanduma karşı olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu konuda yaptığı girişimlerden çok memnunuz. Özellikle Türkiye, sadece Türkmenlere yakın durmuyor, oradaki tüm etkin gruplara aynı mesafede bulunuyor çünkü Irak'ın bölünüp de bir iç savaş çıkmasını istemiyor."

- "Bölgenin geleceği bölgedeki halkın birleşmesiyle olur"

Kazancı bölgeyi yeniden dizayn etmek için DEAŞ denilen bir aracın üretildiğini fakat Rakka ve Musul operasyonlarıyla örgütün sonunun geldiğini söyledi.

Musul operasyonunun şehri harap edercesine geliştiğini buna karşın DEAŞ militanlarının cesetlerinin toplu halde görüntülenmediğini belirten Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar (DEAŞ'lılar) nereye gitti, buharlaştı mı? Bölge insanı ne olduğunun farkındadır. Bunların kimler tarafından desteklendiğini, kimlerin kullandığını biliyor bölge insanı. Biz uyanık olmak durumundayız. Bölgenin geleceği bölgedeki halkın birleşmesiyle olur. Biz Iraklılar olarak dışarıdan demokrasi getirenlerin o bölgeyi tanımadığını ve ne hale getirdiğini gördük. Amerika'nın müdahalesi sonucu Irak'ta bir milyon kişi öldü."

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da yaptığı açıklamada, uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de yapılacağını ilan etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :