Türkmenistan'da devlet başkanı seçiminin resmi sonuçları açıklandı

Türkmenistan'da devlet başkanı seçiminin resmi sonuçları açıklandı

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Gulmırad Mıradov, seçimi Berdimuhammedov'un kazandığını ilan etti

TAŞKENT (AA) - Türkmenistan'da pazar günü yapılan devlet başkanı seçiminin resmi sonuçları açıklandı.

Türkmenistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Gulmırad Mıradov, Bakanlar Kurulu ve Devlet Güvenlik Kurulunun ortak toplantısında yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un pazar günü yapılan seçimde oyların yüzde 97,69'unu aldığını ifade etti.

Mıradov, seçimde Türkmenistan Sanayiciler ve İşadamları Partisi Milletvekili, "Rysgal" Bankası Genel Müdürü Bekmurat Atalıyev'in yüzde 0,36, Agrar Partisi yöneticisi Durduguluç Orazov'un yüzde 0,06, Türkmenistan Gıda Sanayisi Devlet Birliği Müdür Yardımcısı Maksat Annanepesov'un yüzde 1,02, Ahal ili Ekonomi ve Kalkınma Kurumu Müdürü Serdar Celilov'un yüzde 0,25, Türkmen Kimya Devlet Kurumu "Garabogazsulfat" Üretim Birliği Başkanı Süleymannepes Nurnepesov'un yüzde 0,09, Daşoguz ili Belediye Başkan Yardımcısı Meretdurdı Gurbanov'un yüzde 0,17, Seydi ilçesi Petrol Arıtma Tesisleri Müdürü Milletvekili Ramazan Durdıyev'un yüzde 0,15 ve Maru ili Belediye Başkan Yardımcısı Jumanazar Annayev'in de yüzde 0,21 oy aldığını açıkladı.

Seçimde 3 milyon 163 bin 692 seçmenin oy kullandığını, katılımın yüzde 97,27 olduğunu ifade eden Mıradov, seçim yasasının 76. maddesi uyarınca Merkez Seçim Komisyonunun, oyların yüzde 97,69'unu alan Gurbangulu Berdimuhamedov'u Türkmenistan'ın seçilmiş devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

Pazar günü yapılan devlet başkanı seçiminde 39'u yurt dışında olmak üzere toplam 2 bin 587 sandık kurulmuştu.

Türkmenistan seçim yasasına göre, seçimlerin geçerli sayılabilmesi için herhangi bir katılım oranı aranmıyor, oyların en az yarısından fazlasını alan aday devlet başkanı seçiliyor.

Anayasada yeni yapılan düzenlemeyle devlet başkanının görev süresi 5'ten 7 yıla çıkarıldı ve 70 yaş sınırı kaldırıldı.

Seçimi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Bağımsız Devletler Topluluğunun aralarında olduğu uluslararası kuruluşlardan 151 yabancı gözlemci takip etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :