Türkler, Fransa'daki seçimlere yoğun katılım sağlayacak

Türkler, Fransa'daki seçimlere yoğun katılım sağlayacak

Fransa'daki Türk toplumu, 2017 Nisan-Mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor- Türk toplumu, bu sefer daha yoğun şekilde sandık başına gitmeyi planlıyor

PARİS (AA) - F. Esma ARSLAN - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarış kızışırken ülkede yaşayan Türk toplumu da sandık başına yoğun şekilde gitmeye hazırlanıyor.

Fransız vatandaşlığı da bulunan Türkler bu amaçla son tarih olan 31 Aralık 2016 tarihinden önce seçmen kartlarını almak için harekete geçtiler.

Merkez sağ ve aşırı sağ arasında geçeceği tahmin edilen, iktidardaki sol partinin henüz adayını belirlemediği seçim yarışında bu dönem Fransa'da yaşayan Türklerin de geniş katılım göstereceği tahmin ediliyor.

Farklı çevrelerden Fransa'da doğmuş ve büyümüş 7 Fransız vatandaşı Türk genci, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda AA'ya açıklamalarda bulundu.

Fransız vatandaşı da olan 25 yaşındaki Muhammet Macit, etrafında seçimlere katılım konusunda bir farkındalık gözlemlediğini ve 2017 yılı cumhurbaşkanlığı seçimi için birçok Türk vatandaşının sandığa gideceğini söyledi.

"Kendimizi göstermenin zamanı geldi artık." diyen Macit, genç nesil Fransız vatandaşı Türklerin bu konuda çok bilinçli olduğunu dile getirdi.

Elif Güngörmez ise, "Bu sefer sesimizi duyuracağız." yorumunda bulunurken Fransız vatandaşlığı olan birçok Türkün önceki seçimlerin aksine sandığa gideceğine inandığını kaydetti.

- "Bugün, 'oy demek, ben burada varım' demek"

Telekomünikasyon sektöründe çalışan Çetin Kömür ise, Fransa'daki Türklerin varlıklarını gösterebilmek için, oy kullanmalarının ne kadar önemli olduğu kavradıklarını söyledi.

Yeni nesildeki gençlerle beraber Türklerin oy potansiyelinin de arttığının altını çizen Kömür, Fransız siyasetçilere seslenerek, "Bizlerin de oy kullanacağını unutmayın. Bugün, 'oy demek, ben burada varım' demek ve gençler artık bunun farkında." diye konuştu.

"Sadece bugünkü değil gelecek nesiller için de oy kullanacağız." diyen 23 yaşındaki Emrah Yüce ise çevresinden gördüğü kadarıyla daha önce sandığa gitmeyen birçok kişinin bu seçimlerde oy kullanacağını dile getirdi.

- "Birçok Türk, seçim komitelerinde aktif siyasetin içinde yer alıyor"

Yüksek lisans öğrencisi Fatma Çakır ise, Fransa'daki Türk asıllı seçmenin siyasete bakışında değişiklik olduğunu vurguladı.

Çakır, bir önceki neslin Fransız siyasetine ilgi duymadığını ancak bu durumun artık değiştiğini şu cümlelerle anlattı:

"Bizim anne ve babalarımızda, yani bir önceki nesilde, 'nasılsa döneceğiz' düşüncesi hakimdi ve sonucunda bu ülkedeki hiçbir olaya müdahil olmuyorlardı. Ancak zaman geçtikçe anne babalarımız artık Fransa'ya yerleşti, biz buralarda doğup büyüdük. Şu an bırakın oy kullanmayı, birçok Türk, seçim komitelerinde aktif siyasetin içinde yer alıyor. Sadece oyla kalmayıp, sahalara inip destek oluyorlar."

- "Çok daha yoğun bir katılım olacak"

İnşaat mühendisi 28 yaşındaki Aziz Şahin ise diğer Türk gençleriyle aynı görüşte. Şahin, Türk toplumunun artık siyasette yer almasının önemini anladığına işaret ederek, "Bu konuda ciddi bir bilinçlenme var. Artık partilerin iç seçimlerinde bile rol alıyoruz. Bir önceki seçimlere oranla kesinlikle çok daha yoğun bir katılım olacak." ifadelerini kullandı.

"Biz de buradayız, Fransız okullarında okuduk, bu ülkede büyüdük." diyen 27 yaşındaki Olcay Çakır ise Fransız siyasetçilerin artık Türk toplumunu da seçmen olarak görmesi ve seçim vaadleri içerisinde onların isteklerine kulak vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Merkez sağın aday belirleme yarışında ilk turu eski başbakan François Fillon yüzde 48 ile birinci, eski başbakan Alain Juppe ise yüzde 27 ile ikinci sırada tamamlamıştı. Merkez sağın aday belirleme yarışının ikinci turu bu hafta sonu yapılacak.

Diğer taraftan Fransa'da 2017 Nisan-Mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yarışında, aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi Lideri Marine Le Pen'in iki adayın yarışacağı ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanması Le Pen cephesinde büyük bir sevinçle karşılanmış, Le Pen, aynı sürprizin Fransa'da da yaşanacağına inandığını söylemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :