"Türkiye'ye sığınan Afrinliler evlerine dönebilecek"

"Türkiye'ye sığınan Afrinliler evlerine dönebilecek"

AK Parti Niğde Milletvekili ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Özegen:- "Bu bölge (Afrin) teröristlerden temizlendikten sonra ülkemizde yaşayan Afrinli sığınmacılar temizlenen bölgelere, kendi yurtlarına dönme imkanına kavuşmuş olacaklar"

CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - AK Parti Niğde Milletvekili ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Erdoğan Özegen, Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin'in terörden temizlenmesiyle Türkiye'ye sığınan Afrinlilerin evlerine döneceğini belirtti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 138. Genel Kurulu ve göç konulu toplantılara katılan Türk milletvekilleri heyetinden Özegen, AA muhabirine küresel göç sorunu ve Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son yıllarda Akdeniz ve Ege'deki göçmen facialarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınmamasını eleştiren Özegen, "Akdeniz geçtiğimiz yıllarda adeta bir mezarlık haline gelmiştir. Bu trajik bir olay. İnsanlık maalesef Akdeniz'de ve Ege'de öldü. Ama Türkiye bu konuda en hassas, en duyarlı ve en insani olarak sorumluluklarını yerine getiren ülkelerin başında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Özegen, Akdeniz'deki göç dalgasının ancak Afrika ve Ortadoğu'daki çatışmaların ve savaşların sona erdirilmesiyle mümkün olabileceğine işaret etti.

- "Türkiye terörle mücadelede yalnız bırakıldı"

Göçe neden olan terör ve sığınmacılar konusunda Türkiye olarak sözde müttefik ülkelerin çifte standartlarına şahit olduklarını ve bunu uluslararası her türlü platformda dile getirdiklerini anlatan Özegen, Avrupa Birliği'nin (AB) hala Türkiye'ye verdiği sözleri yerine getirmediğini anımsattı.

Özegen, başta Suriye olmak üzere bölgede Türkiye'nin terör örgütlerine karşı verdiği mücadelede yalnız bırakıldığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Aslında terörün sebep olduğu sonuç göç ve mülteci sorunudur. Sadece maddi açıdan verilen taahhütlerin yerine getirilmesi noktasında değil terörle mücadelede de çatışmaların önlenmesinde de yalnız bırakıldığımızı görüyoruz. Biz uluslararası platformlarda Türkiye'nin terörle haklı mücadelesini anlatırken diğer taraftan da maalesef insanlık dramı haline gelen Akdeniz'deki düzensiz göçün önlenmesi ve bunun sonuçlarının ortadan kaldırılmasıyla ilgili Türkiye'nin yapmış olduğu tüm faaliyetleri aktarıyoruz."

- "Türk milletiyle iftihar ediyoruz"

ABD'nin okyanus ötesinden Suriye'ye gelerek üsler kurmasını, DEAŞ ile mücadele adı altında yeni terör örgütlerine destek vermesini ve bölgede yeni terör örgütleri oluşturmasını tüm dünyanın gördüğünü vurgulayan Özegen, "Bu çifte standardın sürdürülebilir ve yürütülebilir olmadığını hep birlikte görüyoruz. Terör bir insanlık suçudur. Mültecilerin ve göçmenlerin düştüğü durum, yaşadıkları, maalesef insanlık suçudur. Bu insanlık suçuna sebep olanlar hangi sebepten olursa olsun yanıldıklarını görecekler. Onun için dünyada herkesi daha adil olmaya ve insani değerlere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Çünkü terörün dini, mezhebi ve etnik grubu yok. Terör bir insanlık suçudur ve sonucu da göçtür, felakettir, açlıktır ve gözyaşıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Özegen, Türk milletinin Suriyeli sığınmacılara karşı insani duruşunun hiç değişmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim kadim medeniyetimize baktığınız zaman geçmişte kovulan Yahudilerden de tutun da bütün milletlere, dinine, diline, ırkına, etnik grubuna ve mezhebine bakmadan onlara kucak açmış, ev sahipliği yapmış bir geçmişe sahip olduğumuz görülür. Onun için de bugün farklı bir şey yapmıyoruz. Biz kadim medeniyetimizden aldığımız değerleri bugün de yaşatmaya devam ediyoruz. Biz Türk halkını bu konudaki duruşunun ilelebet devam edeceği temennisiyle kutluyoruz, tebrik ediyoruz ve Türk milletiyle iftihar ediyoruz. Çünkü bu insani değerlere sahip çıkan tek ülke desek herhalde mübalağa etmiş olmayız."

- "Türkiye Afrin'de insanlık için mücadele veriyor"

Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik etkilerine de değinen Özegen, ABD ve yandaş ülkelerin Afrin'de terör örgütüne destek vermesine rağmen Türkiye'nin aslında terörün Afrin'den tüm dünyaya yayılmaması için insanlık adına mücadele yürüttüğünün altını çizdi.

Özegen, Türkiye'nin Afrin'de teröristlere yönelik operasyon düzenlediğini ve kimsenin toprağında gözü olmadığını vurgulayarak "Bu bölge (Afrin) teröristlerden temizlendikten sonra ülkemizde yaşayan Afrinli sığınmacılar temizlenen bölgelere, kendi yurtlarına dönme imkanına kavuşmuş olacaklar." ifadesini kullandı.

Münbiç ve Fırat'ın doğusunun da teröristlerden arındırılması gerektiğine işaret eden Özegen, bu bölgelerden de Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan sığınmacıların bir gün yeniden evlerine dönmesi için Türkiye olarak her türlü çabayı göstermeye devam edeceklerini kaydetti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler