"Türkiye'ye saygımdan çocuklarımın kaydını FETÖ okullarından aldım"

"Türkiye'ye saygımdan çocuklarımın kaydını FETÖ okullarından aldım"

Kosova'nın Boşnak asıllı milletvekili, üç çocuk annesi Duda Balje, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kosova'da FETÖ irtibatlı okullarda öğrenim gören iki çocuğunun kaydını sildirerek çocuklarını devlet okuluna verdi- Balje: - "Türkiye'ye çok bağlı oldu

PRİZREN (AA) - ADNAN İDRİZ / ORHAN TOPAL - Kosova'nın Boşnak asıllı milletvekili Duda Balje, geçen yıl 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminin ardından Kosova'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) irtibatlı okullarda öğrenim gören iki çocuğunun kaydını sildirerek çocuklarını devlet okuluna verdi.

Üç çocuk annesi Balje, AA muhabirine, 15 Temmuz sonrası çocuklarının kaydını FETÖ irtibatlı okullardan sildirmesine ilişkin ayrıntıları anlattı.

Balje, darbe girişimi sırasında ailesiyle Türkiye'de olduğunu belirterek, "Bir şeyler olduğunu fark ettik ama ne olduğunu anlayamadık. Tur şirketinden aradılar ve politik bir kişi olduğum için ülkeden ayrılmamı istediler ama ben kabul etmedim. Tedirgin de olmadık." dedi.

Darbe girişiminde bulunanların FETÖ üyesi olduklarının açığa çıkmasının ardından Kosova'ya döndüğünü ifade eden Balje, "Çocuklarımın üçü de Gülen örgütü ile irtibatlı Mehmet Akif Kolejlerinde okuyordu. En büyük oğlum o yıl mezun olmuştu ancak kızım kolejin lise bölümü ikinci sınıfta, küçük oğlum da ilkokul üçüncü sınıfta eğitimini sürdürüyordu." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayranı olduğunu aktaran Balje, "Sayın Erdoğan, benim için siyasi bir idoldür. Kendi söylemlerim için onun sözlerinden örnek alırım hep. Döner dönmez Kosova'ya, eşimle birlikte çocuklarımızın kaydını almaya karar verdik ve okula gittim." dedi.

Balje, ilk olarak, darbe girişimi döneminde kolejden mezun olan ve üniversite eğitimini Avusturya'da sürdürecek oğlunun mezuniyet belgelerini okuldan talep ederek aldığını, ardından diğer iki çocuğunun kaydını almak istediğini okul yöneticisine söylediğini anlattı.

- "Siyasi konulara girmeye, beni iknaya çalıştılar"

Ülkede Boşnakları temsil eden meşhur bir siyasetçi olduğu için bu kararının okul yöneticisine zor geldiğini vurgulayan Balje, "İlk sordukları, 'Türkiye Büyükelçisinden bir baskı mı var?' oldu. Oysaki kesinlikle bu konuyu Büyükelçimizle konuşmamıştık. Tamamıyla eşimle benim kararımdı. Müdür siyasi konulara girmeye, beni ikna etmeye çalıştı. 'Hemen kayıtları alma, biraz bekle, düşün' dedi ancak biz kararımızı vermiştik. O anda halletmemiz gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Okul yöneticisine "Buraya siyasi olarak değil anne olarak geldim, siyaseti karıştırma." dediğini aktaran Balje, "Çünkü sözü siyasete getirmeye çalışıyordu. Milletvekili değil bir anne olarak orada olduğumu söyledim. Borcum olup olmadığını sordu. Kararlı olduğumu görünce çocuklarımın kaydını yarım saat içinde getirdiler. Ne selam verdim ne kelam ettim, kağıtları alıp çıktım." diye konuştu.

Dude Balje, "Türkiye'ye çok bağlı olduğum için darbe girişiminde bulunmalarını asla kabul edemedim. Türkiye'ye olan büyük saygımdan, eşimle karar vererek çocuklarımın kaydını FETÖ okullarından aldım. Çocuklarım şimdi devlet okullarında eğitimlerini sürdürüyor." dedi.

- "Birçok kişi kayıtlarını o okullardan sildirdi"

Balje, çocuklarının kaydını sildirmesinin ardından ailesinden de 9 velinin çocuklarının kaydını söz konusu okullardan aldığına dikkati çekerek, "Aile üyelerimize hiçbir şey söylemedim. Benim için 'O almışsa bir bildiği vardır' deyip kayıtları sildirmişler. Ayrıca Kosova halkından da birçok kişi kayıtlarını o okullardan sildirdi. Sadece onlarla ticari ilişkileri olan birkaç kişinin çocuğu kaldı okullarda." şeklinde konuştu.

FETÖ mensuplarının Avusturya'ya giden çocuğunun peşini bırakmadığını, bu nedenle tedirgin olduğunu anlatan Balje, "Avusturya'ya eğitim için giden çocuğumla görüşmeye çalışıyorlar. Toplantılarına katılması yönünde talepte bulunmuşlar. 'Yardımcı olalım' demişler. Bana çocuğum bunları söyleyince uçağa binip gitmek istedim. Oğlumun yaşadığı dairenin sahibini aradım. 'Kontağa geçerlerse bildirin' dedim. Gidip almayı kafaya koymuştum. Şimdilik bir şey yok." dedi.

- "Bakanlığın bunlara desteğinden utanıyorum"

Balje, "Ben bir ebeveyn olarak çocuklarımı orada bırakmadım ancak Gülen'in kolejlerine buranın Eğitim Bakanlığından çok büyük destek var. Bundan utanıyorum. Bir dönem kapatılacaklarını düşünmüştük ancak siyasilerle çok sıcak olduklarına dair izlenimlerimiz var, biz de ilişkimizi kestik." diye konuştu.

Milletvekili Balje, söz konusu koleji daha önce herkesin "Türk okulu" olarak bildiğine işaret ederek, "Türkiye terör örgütü diye ilan etmişse bizim için artık Türk okulu değildir. İsmi olabilir. Birine hangi okula gittiğini sorduğumda 'Türk okuluna gidiyorum.' deyince ona 'Türkiye düşmanı onlar, niye hala Türk okulu diyorsun' diye söyleniyorum." ifadelerini kullandı.

Ülkede iki okulla gelecek öğretim döneminde eğitime başlamaya hazırlanan Türkiye Maarif Vakfı temsilcilerine de seslenen Balje, "Maarif başarı için çok güçlü çalışmalı. Çünkü çocukları kaydederken veliler 'Bu okul kimindir, kalitesi nedir?' diyecekler. Çok güçlü bir tanıtım yapmalılar. Herkese ulaşabilmeliler." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :