Türkiye'ye "at şehri" projesi

Türkiye'ye "at şehri" projesi

- Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora ve Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci ile Fransa'da incelemelerde bulundu- Kazancı: "(Fransa'daki at şehri modeli) İnşallah bu projeyi

SAUMUR (AA) - ONUR USTA - Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Fransa'daki "at şehri" modelini beğendiğini belirterek, "İnşallah bu projeyi halkımıza sunmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz." dedi.

Başkan Kazancı, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora ve Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci ile Chantilly İdman Merkezi, Saumur Binicilik Okulu ve Lamotte Beuvron'daki Fransa Binicilik Federasyonunda incelemelerde bulundu.

Kazancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa Binicilik Federasyonunun bulunduğu Federal Binicilik Parkı'na benzer bir modelle Türkiye'de 3 federasyon olarak bir "at şehri" kurmak istediklerini belirterek, "Fransa'da 'at şehri'ni güzel bir şekilde yapmışlar, bunu gözlemliyoruz ama biz daha iyisini yapmak için geldik. Bazı eksiklikleri gördük kendimize göre. Bu eksiklikleri tamamlayarak inşallah bu projeyi halkımıza sunmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz." diye konuştu.


- "Atın, ayrılmaz bir parçamız olduğunu göstermemiz gerekiyor"

Üç federasyon olarak birlikte hareket ettiklerine dikkati çeken Kazancı, "Biz artık bir bütünüz. Atla alakalı spor başta olmak üzere akla gelebilecek tüm etkinlikler, inşallah oluşturduğumuz bu konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek. Halkımıza, özellikle gençlere sunulmak üzere bir 'at şehri' planlaması yapacağız. Yüzyıllardır var olan ve insanlarla bütünleşmiş at gibi değerli, kutsal bir hayvanın bizim ayrılmaz bir parçamız olduğunu göstermemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Değerlerimizi ve kültürlerimizi yaşatmak için var gücümüzle çalışacağız." diyen Kazancı, "Bizi bu projeye iten en büyük sebepler, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçmişimize, değerlerimize verdiği önem ve Sayın Bilal Erdoğan'ın başkanlığındaki Etnospor Konfederasyonu. Eski ve unutulmaya yüz tutmuş sporlara verdiği önemi hep beraber görüyoruz." ifadelerini kullandı.


- Bora: "Sinerji yaratarak ekonomi sağlama projesi"


Binicilik Federasyonu Başkanı Bora ise projeyle ilgili şunları söyledi:

"Bu proje bugüne kadar 3 farklı kulvarda yürüyen atlı sporların bir sinerji yaratarak ekonomi sağlama projesi. İnşallah gerçekleştiririz. Her şeyden önce projemizin fikir babası Yasin Bey'e ben teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bizi bir araya getirdi. Projeyi gerçekleştirmek ve bilgi ve görgümüzü artırmak için Fransa seyahatimizi gerçekleştirdik."

Biniciliğin çocukların eğitimine yönelik faydalarına değinen Bora, "Atla yapılan spor bana göre dünyanın en iyi sporu. Özellikle çocukların hem kişiliklerinin gelişiminde hem de fiziki gelişimlerinde çok büyük katkı sağlıyor. Nitekim Fransa'da da çocuklara yönelik pony ile işe başlamışlar. Bizim de federasyon olarak projelerimizden biri bu. Pony atçılığını Türkiye’de geliştirmek ve çocuklarımızı bu spora alıştırmak. İnşallah bu projemizi İstanbul’da hayata geçiririz." ifadelerini kullandı.

Fransa'da incelemeler yapan heyette bulunan Dr. Mimar Sinan Genim ise tesislerin büyüklüğü ve ekonomik gücünün etkileyici olduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Tesislerde beni mimari olarak etkileyen fazla bir şey olmadı ancak ekonomik büyüklük olarak etkileyici. Senede yaklaşık 500 milyon avroluk bir dolaşımın olduğu bir tesis. Ülkemizin bu işlere şiddetle ihtiyacı var. Önceliği İstanbul'da olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerine böyle tesisleri yaymak ekonomik olarak büyük bir katkı sağlayacaktır. Bir an önce Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde böyle bir işi ülkemiz için gerçekleştirebilirsek gerçekten gelecek için büyük bir katkı yapmış oluruz."


- Ekinci: "Fransa'da Osmanlı izlerini görmek iftihar vesilesi"


TJK Başkanı Ekinci ise Türkiye'nin geçmişinde yer alan at kültürünün, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Fransa'da da önemsendiğine dikkati çekerek, "Geliyorsunuz, dünyanın bir köşesinde, Fransa'daki en önemli tesislerden birinin kabul salonuna girdiğinizde 3 tane Osmanlı'dan giden atın tablosunu görüyorsunuz. Yani İngiliz yarış atının doğuşunun, 3 Osmanlı savaş atından çıktığı her yerde her vesileyle karşımıza çıkıyor. Bu bizim için bir iftihar vesilesi." diye konuştu.

Ekinci, Türkiye'de atçılığa yeteri kadar sahip çıkılmadığını belirterek, "Bence Türk toplumu bunu hak etmiyor. Bizim ülkemizde atçılık beklediğimiz seviyede değil. Dünyaya örnek olabilecek bir şekilde 3 federasyon bir araya gelerek, gerek yarışçılık, gerek geleneksel spor dalları gerekse de binicilik olarak, layık olduğumuz yere bu işi getirebilmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hem ekonomik ve turistik hem de istihdama katkısı olacak çok büyük bir şehir kurmayı hedeflediklerini söyleyen Ekinci, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın yetişmesinde, gerek pony kulüplerle gerek atla terapiyle bütün kültürümüzü aynı zamanda dünyaya yayabilmek istiyoruz. Bunların şovunu gösterebilecek mekanları İstanbul'da yapabiliriz. Daha, çok ham bir proje, bu fikrin oluşması için zamana ihtiyacımız var. Zaman içinde bunun fizibilitesiyle neler getireceğini çok yakında paylaşmayı umut ediyoruz."

Öte yandan, Fransa'daki Federal Binicilik Parkı'nı her yıl 800 bini aşkın kişi ziyaret ediyor. Yılda ortalama 20 bin kişinin konakladığı tesislerde, 60 civarında etkinlik düzenleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :