"Türkiye'nin yeri Avrupa'dır"

"Türkiye'nin yeri Avrupa'dır"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Mattiolo:- "Biz daima Türkiye'nin yerinin Avrupa olduğunu düşündük. Çünkü tarihimiz, kültürümüz ve değerlerimiz bizi aynı ailenin üyeleri yapıyor"- "Şimdi bizi bölebilecek geri döndürülemez kararlar almak yerine birleştirecek

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK/MELTEM BULUR - İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine yönelik, "Biz daima Türkiye'nin yerinin Avrupa olduğunu düşündük. Çünkü tarihimiz, kültürümüz ve değerlerimiz bizi aynı ailenin üyeleri yapıyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İtalya ziyaretinden önce AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mattiolo, İtalya ve Türkiye'nin ortak geçmiş ve Akdeniz coğrafyasından doğan sınamaların yanı sıra temel çıkarları da paylaştığını söyledi.

İtalya'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakereleri sürecinde her zaman destekleyici rol üstlendiğinin altını çizen Mattiolo, iki ülkenin ikili ticaret ve yatırım ilişkilerini, ülke ekonomileri ve toplumlarını geliştirmede stratejik önemde gördüğünü belirtti.

Türkiye ve İtalya'nın aynı zamanda NATO’nun bir parçası olduğunu dile getiren Mattiolo, şöyle devam etti:

"Her iki ülke de Türkiye'nin güney sınırının hemen ötesindeki geniş alanda devam etmekte olan kriz dolayısıyla bölgesel istikrara yönelik doğrudan sınamaları paylaşıyor. Bu sınamalar yakın zamanda görülen en büyük sığınmacı akışını kontrol etmeyi de içeriyor. Bu alandaki ortak stratejik iş birliğimiz ve deneyimlerimiz, insan ticareti yapan örgütlerle mücadeleye ve göçün temel nedenlerini belirlemeye büyük katkı sağlayabilir. Bu yüzden İtalya, Türkiye'yi daima, iş birliğinin sadece gerekli değil aynı zamanda hem paylaşılan güvenlik kaygılarındaki tehditleri hem de tüm Akdeniz Bölgesi'nde istikrarı genişletmek için daha güçlü bağları kapsayan karşılıklı yarara dayanan stratejik bir partner olarak görmektedir."

- "Aynı ailenin üyeleriyiz"

Türkiye'nin AB’ye üyelik sürecini de değerlendiren Mattiolo, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa'daki önemini son aylarda fark etmediğine dikkati çekti.

"Biz daima Türkiye'nin yerinin Avrupa olduğunu düşündük. Çünkü tarihimiz, kültürümüz ve değerlerimiz bizi aynı ailenin üyeleri yapıyor." diyen Büyükelçi Mattiolo, ileriyi gören siyasi vizyonla 50 yıl önce ortaya koydukları bu yönelimin hiçbir zaman değişmediğini vurguladı.

Mattiolo, İtalya'nın, AB'nin genişleme politikasının Batı Balkan ülkelerinin yanı sıra Türkiye'nin de müzakere sürecinin tamamlanmadan bitmeyeceğine inandığını söyledi.

Sürecin zorluğuna da değinen Mattiolo, Türk halkında yıllar içinde büyüyen düş kırıklığının da farkında olduklarını belirtti. Geçmişi düşünmeyi bir kenara bırakmak ve fırsatı kaçırmamak gerektiğine işaret eden Mattiolo, "Şimdi bizi bölebilecek geri döndürülemez kararlar almak yerine birleştirecek şeyler üzerinde sıkı çalışmanın zamanı." ifadelerini kullandı.

Ekonomi, gümrük, yurttaşların hareketliliği alanlarında engelleri kaldırmanın herkesin yararına olacağının altını çizen Mattiolo, bunun toplumların daha da yaklaşmasına vesile olacağına vurgu yaptı. Mattiolo, "İtalya, Türkiye'yi bu amaca ulaşması yolunda desteklemeyi sürdürecek, tıpkı Türkiye'nin son dönemdeki Avrupa perspektifini desteklemeyi sürdürdüğü gibi." dedi.

- "Avrupa'nın geleceği Akdeniz'de yatmaktadır"

Türkiye ve İtalya'nın sığınmacı krizi konusunda başat iki aktör olduğunu dile getiren Mattiolo, kendilerinin Türkiye'nin pozisyonunu anladıklarını ancak İtalya'nın da tıpkı Türkiye gibi sığınmacıların varış noktası olduğunu, bu nedenle de deniz sınırlarını denetlemenin ne kadar maliyetli, tehlikeli ve zor bir görev olduğunu bildiklerini dile getirdi.

Sadece Akdeniz değil aynı zamanda Suriyelilerin yaşadığı trajediye de dikkat çeken Mattiolo, Türkiye'nin ülkelerindeki savaştan kaçarak sığınan bu insanlara cömert çabaları dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

Bu meselenin yalnız başına kazanılacak bir savaş olmadığını belirten Mattiolo, İtalya'nın uzun süredir göç meselesinin toplu olarak ele alınması gereken tarihi bir meydan okuma olduğunu vurguladığını aktardı.

Büyükelçi Mattiolo, "Bu sadece ulusal düzeyde değil, aynı zamanda sığınmacıların kaynak ve geçiş olarak kullandığı ülkelerle çok daha bağlantılı şekilde küresel düzeyde çözüm isteyen bir sorundur." şeklinde konuştu. Bu bağlamda da İtalya'nın Türkiye'deki sığınmacılara yönelik tesislere katkı sağlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Mattiolo, şunları kaydetti:

"Kendimizi sadece 'önemli ancak yetersiz' insani yardımlarla sınırlamamamız gerektiğini düşünüyoruz. Yerinden edilme ve göçün temel nedenlerini ortaya koyan kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç var. İtalya, Akdeniz'i AB'nin mutlak önceliği olarak tutacak. Avrupa'nın geleceği Akdeniz'de yatmaktadır. Ve Türkiye'nin bunda önemli bir ortak olduğunu düşünüyoruz."

- Ekonomik ilişkiler

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Mattiolo, bu alandaki ilişkilerinin her zaman için "mükemmel" seyrettiğini söyledi.

Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık olarak 18 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Mattiolo, Türkiye'de de aşağı yukarı bin 400 İtalyan şirketinin faaliyet gösterdiğini anlattı.

Mattiolo, "Bu yıl, şu ana kadar ticaret hacminde yüzde 9,5'lik bir artış gözlemledik. Bu noktada, Türkiye'nin ihracatı da İtalya'dan yapılan ithalata göre daha hızlı büyüyor. İki ülke arasındaki bu dengeyi de ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı olmasıyla açıklayabiliriz. Çoğu alanda rekabet etmiyoruz, iş birliği yapıyoruz, başarılı ortak girişimler ortaya çıkarıyoruz, savunma gibi hassas alanlar da buna dahil." diye konuştu.

Büyükelçi Mattiolo, son iki yıldır Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımlar azalsa da bunların artmasına normalleşme ve olağanüstü halin kaldırılmasının katkıda bulunacağını bildirdi.

Mattiolo, turizm konusunda ise Türkiye ve İtalya'nın birçok ortak noktası bulunduğuna işaret ederek, "İtalya da Türkiye de antik tarihe sahip Akdeniz ülkeleri. İki ülke de insanlara keşfedilecek pek çok şey sunuyor." dedi.

Türkiye'nin sağlık turizmi bakımından İtalya için oldukça popüler bir istikamet noktası olduğuna dikkati çeken Mattiolo, Türk girişimcilerin İtalya'da konaklama alanına da ilgi gösterdiklerini belirtti.

İki ülkenin turizmle ilgili kurumları arasındaki iş birliğini geliştirmek istediklerini dile getiren Mattiolo, bu çerçevede gelecek yıl İstanbul'da turizmle ilgili etkinlik düzenleyeceklerini kaydetti.

- "Türkiye'yle stratejik iş birliğine büyük önem veriyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İtalya'ya yapacağı ziyareti de değerlendiren Mattiolo, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ve İtalya arasında canlı diyalog olmasına ve stratejik iş birliğimize büyük önem veriyoruz. Sayın Çavuşoğlu da her zaman için ziyaretinden memnuniyet duyduğumuz bir konuğumuz. Roma'ya en son mayıs ayında resmi ziyaret düzenlemişti, sık sık geliyor. Bu bağlamda, her türlü ikili görüşme fırsatı, hem daha güçlü bir Avrupa-Atlantik ortaklığına katkı sağlayacaktır hem de Akdeniz'in istikrarı ve refahı konusundaki ortak taahhüdümüzü daha da sağlamlaştıracaktır."

- Terörle mücadele

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ülkedeki yapılanmasına ilişkin bir soruya verdiği cevapta Mattiolo, Türkiye ve İtalya'nın ortak stratejik sorunu ve öncelikli taahhüdü olan terörizme karşı savaşta iş birliğini sürdürdüklerini belirtti.

İki ülkenin de bu husustaki DEAŞ karşıtı koalisyon ve Terörizmle Mücadele Küresel Forumu (TMKF) gibi uluslararası çabalara aktif şekilde katıldıklarını anlatan Mattiolo, ayrıca bu konuda ikili iş birliğini de devam ettirdiklerini söyledi.

Mattiolo, "Kökeni ne olursa olsun, terörist tehditler konusundaki ortak bakış açımız, bu husustaki ortaklığımızı bilgi-deneyim paylaşımı ve ortak inisiyatiflerle daha da geliştirme potansiyelini taşıyor. Bu bağlamda, çok taraflı ve ikili yasal iş birliği yollarıyla uyumlu olarak, terörizmle mücadele noktasında Türkiye'ye yardımcı olmak ve iş birliği yapmak için hazırız." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :